Safavidska umjetnost: Sjajenje ideje perzijske metafizike

NaslovSafavidska umjetnost: Sjajenje ideje perzijske metafizike (Bosnian)
Godina izdanja2016
IzdavačCentar za napredne studije, El-Kalem - izdavački centar Rijaseta Islamske zajednice u BiH
FormatA5
UvezMehki
ISBN978-9958-022-38-9
Broj stranica151
Cijena18,00 KM
Dostupno u Centar za napredne studije
KontaktEmail: office@cns.ba, telefon: 033716042
Autor(i)

Islamska umjetnost je jedinstvena pojava u svjetskoj kulturi, čija je osobena narav presudno oslovljena fundamentalnom idejom islama, tevhidom. Nastala je na semitsko-monoteističkoj matrici i određena načelom anikoničnosti. Svoje najzrelije oblike ova umjetnost je zadobila u safavidskoj Perziji. U realizaciji te umjetnosti učestvovale su najstasalije duhovne i intelektualne moći islama.

Autor knjige Safavidska umjetnost – jedan od najboljih poznavalaca islamske umjetnosti na ovim prostorima – tu umjetnost je ovdje predstavio kroz različite vidove njenoga izražavanja. Nakon izvanrednog, informativnog uvoda u predmetno pitanje, knjigu je podijelio u šest tematskih cjelina, u kojima je govorio o historijskom backgroundu safavidske umjetnosti, a onda i o duhovnom backgroundu, o odjecima transcendentalne estetike u umjetnosti perzijske dinastije Safavida, o ozbiljenju veličanstvenog plana gradogradnje, o transcendentalnoj oslovljenosti umjetničkog oblikovanja džamijskog prostora, o poetici džamijskog prostora, o jedinstvu različitih elemenata arhitektonske tradicije, o figurativnoj umjetnosti islama i izazovima anikonizmu, o perzijskoj minijaturi, o izazovima umjetnosti slike, o umjetnosti proizvodnje ćilima…

Knjiga Safavidska umjetnost snažno osvjetljava jedno područje izražavanja islamskog duha koje je na našim prostorima bilo prilično neosvijetljeno.