Islamsko pravo i etika

NaslovIslamsko pravo i etika (Bosnian)
Naslov originalaIslamic Law and Ethics
PrevodilacA. Mulović
Godina izdanja2022
IzdavačCentar za napredne studije
FormatA5
UvezMehki
ISBN978-9926-471-73-6
Broj stranica244
Cijena35,80 KM
Dostupna uCentar za napredne studije
KontaktEmail: office@cns.ba, telefon: 033716042
Autor(i)

O KNJIZI

Da li islamsko pravo definira islamsku etiku? Ili je ono samo grana šireg etičkog sistema? Ili je ono samo jedan od nekoliko neovisnih etičkih diskursa, islamskih i drugih, koji se natječu za opredjeljenje muslimana?

Članci u ovoj knjizi daju spektar odgovora: neki uzimaju fikh kao definirajući okvir za etiku, drugi ugrađuju pravo u širi etički sistem, a treći ga predstavljaju samo kao jedan od nekoliko paralelnih islamskih etičkih diskursa ili pokazuju kako islamska etika može koegzistirati sa nemuslimanskim normativnim sistemima. Njihovi odgovori imaju dalekosežne posljedice po epistemologiju, po autoritet muslimana pravnika i laika, po praktične moralne izazove svakodnevnog života i po odnose sa nemuslimanima.

Sedam radova ovog zbornika predstavljaju mnogo više od pregleda mogućih mišljenja o odnosu islamskog prava i etike. Svaki predstavlja fascinantni sadržaj materijala iz nekog konkretnog historijskog ili savremenog konteksta. I, svaki se sam bori s odnosom između islamskog prava i etike, opirući se pojednostavljenoj klasifikaciji. Tako ova knjiga suočava muslimanske etičare sa strateškim savremenim izborom: da li tražiti jednu obuhvatnu metodologiju za suđenje u svim etičkim pitanjima ili težiti retoričkom i političkom nadmetanju alternativa, ali ne i nužno nekompatibilnih moralnih diskursa?