Liberalizam vs. multikulturalizam: pregled rasprave o grupnim pravima

NaslovLiberalizam vs. multikulturalizam: pregled rasprave o grupnim pravima (Bosnian)
Godina izdanja2014
IzdavačCentar za napredne studije
FormatA5
UvezMehki
ISBN978-9958-022-06-7
Broj stranica124
Cijena18,00 KM
Dostupno uCentar za napredne studije
KontaktEmail: office@cns.ba, telefon: 033716042
Autor(i)

Rasprava o liberalizmu i multikulturalizmu koja se u svojim aktuelnim obrisima odvija u posljednjih pedesetak godina, kako navodi sam autor u Uvodu knjige, prešla je granice loklanih nazora (Kanada, SAD) i prerasla u raspravu globalnih okvira i ambicija. U fokusu pažnje obje strane u raspravi jeste čovjek kao takav s jedne strane i pitanja pravde, slobode, jednakosti, identiteta, kulture, pripadanja, političke zajednice s druge strane, kao pitanja i dimenzije čije razumijevanje i tretman određuju čovjekov položaj i ulogu u svijetu te mu omogućavaju samorazumijevanje i dostojanstven život. Gore spomenuta pitanja, od kojih posebno pitanja identiteta, kulture, pripadanja i političkog predstavljanja jedno od svojih izvorišta nalaze u kraju blokovske podjele svijeta, raspadu Sovjetskog saveza i nastajanju novih država, što raspravu dovodi i u naše dvorište, odnosno, na područje država nastalih raspadom SFRJ. Ta dimenzija samo je dodatno osvijetlila raspravu na svjetskoj pozornici, učinivši je dijelom i regionalnog konteksta i rasprava. Iz drugog ugla razmotreno, naša lokalna/regionalna perspektiva obogaćuje, u teorijskom i empirijskom smislu, tokove svjetske rasprave.

Knjiga je podijeljena u tri osnovna poglavlja sljedećeg sadržaja: U prvom dijelu rad ima za cilj da predstavi liberalizam kao ukupnost ideja i načela o pojmovima i odnosima čovjeka, države, slobode, ljudskih prava. U drugom poglavlju predstavljena je lepeza pojmova, ideja, načela i politika koje pojednostavljeno nalazimo pod zajedničkim nazivnikom multikulturalizma. Poglavlje „Argumentacijske linije liberalizma i multikulturalizma…“ kao centralno treba da ponudi osnovne tokove i ključne teze u raspravi zastupnika ideje o mogućem utemeljenju kolektivnih prava (multikulturalisti) i oponenata takvog koncepta, prema kojima kolektivna prava nije moguće utemeljiti kao ljudska prava (liberali).

U prvom dijelu trećeg poglavlja predstavljeni su zastupnici multikulturalnog koncepta, dok drugi dio obuhvata pregled stavova liberalnih mislilaca, protivnika multikulturalističkog koncepta. U trećem dijelu poglavlja predstavljen je koncept Willa Kymlicke, autora koncepta liberalnog multikutluralizma, kao pokušaj sinteze klasičnog koncepta univerzalnih ljudskih prava i multikulturalizma kroz model temelja i nadgradnje u cilju postizanja pravednijih i efikasnijih rješenja za rastuće dileme u svijetu koji je apsolutno multikutluralan.

Publikaciju u cjelosti možete preuzeti OVDJE.