Institucije islamske civilizacije

NaslovInstitucije islamske civilizacije (Bosnian)
Naslov originalaTurkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi
PrevodilacSabina Bakšić, Mirsad Turanović, Belma Fišo, Amina Kadribegović-Mehić, Edina Nurkić, Samira Osmanbegović-Bakšić, Nadira Jahić, Azra Efendić, Amela Jordamović
Godina izdanja2017
IzdavačCentar za napredne studije
FormatB5
UvezTvrdi
ISBN978-9958-022-50-0
Broj stranica712
Cijena50,00 KM
Dostupno uCentar za napredne studije
KontaktEmail: office@cns.ba, telefon: 033716042
Urednici,

Veliko nam je zadovoljstvo ponuditi našim čitaocima ovaj izbor enciklopedijskih članaka iz Turkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, kapitalnog djela, koje je u izvjesnom smislu kruna akademskih dostignuća turskih naučnika i istraživača u oblasti studija islamske civilizacije. Nakana nam je bila da se na jednome mjestu ponudi “turska perspektiva” nastanka, razvoja i uloge pedesetak pravnih, socijalnih, ekonomskih, naučnih, obrazovnih i drugih institucija koje su igrale važnu ulogu u povijesti islamske civilizacije uopće i na Balkanu posebno. Ovaj izbor ne pretendira biti konačnim i zaokruženim i svjesni smo da bi on mogao biti širi kada bi to raspoloživa sredstva omogućavala.

Prilikom izbora polazno opredjeljenje bilo je da se uvrste one institucije koje su, makar i u različitim formama, bile općeprihvaćene među muslimanskim narodima. Pored toga, važan kriterij bio je kontinuiranost i standardiziranost, tako da mnoge prakse koje povijest islamske civilizacije bilježi a koje ne udovoljavaju ovim kriterijima nisu ušle u izbor. Nadalje, svjesni smo da obimom koji dopušta jedan ovakav izbor ne možemo pokriti sve “zone” islamske civilizacije. Tamo gdje smo se suočili s diverzitetom oblika institucija, prednost smo dali onim oblicima i nazivlju za njih kakvi su postojali u “osmanskoj zoni islamske civilizacije”.

Odrednica islamski u naslovu ne odražava nužno da su sve pobrojane institucije uvijek i u potpunosti nastale i bile regulirane islamskim vjerovanjem i vrijednostima, već, prije svega, da se radi o standardiziranim i normativno uređenim praksama kakve su zabilježene u povijesti islamske civilizacije, odnosno među muslimanima.

Urednik