U službi Boga i čovječanstva – Naslijeđe šejha Muhammed el-Gazalija

NaslovU službi Boga i čovječanstva - Naslijeđe šejha Muhammed el-Gazalija (Bosnian)
Naslov originalaU službi Boga i čovječanstva - Naslijeđe šejha Muhammed el-Gazalija
PrevodilacA. Mulović
Godina izdanja2022
IzdavačCentar za napredne studije
FormatA5
UvezMehki
ISBN978-9926-471-60-6
Broj stranica50
Cijena11,00 KM
Dostupno uCentar za napredne studije
KontaktEmail: office@cns.ba, telefon: 033716042
Autor(i)

Serija sažetih izdanja Međunarodnog instituta za islamsku misao dragocjena je zbirka važnih publikacija ovog instituta, napisanih u sažetoj formi, osmišljenih da daju čitateljima jezgrovita tumačenja glavnih sadržaja izvornih verzija.

U svojoj poletnoj posvećenosti zadatku pozivanja drugih u islam, Muhammed el-Gazali (1917–1996) predstavlja muslimane kroz moćnu kritiku njih samih, ne samo po njihovom endemičnom neuspjehu da predstave islam u njegovom najboljem, najlogičnijem svjetlu nego i kroz to što su iznevjerili duhovne kurʼanske principe i najviše standarde koje je postavio poslanik Muhammed.

U ovom radu analizira se oštra el-Gazalijeva kritika daija (onih koji pozivaju u islam) i same prakse daʻve (islamske misije). Istražuje se, također, njegova metodologija, različita predložena rješenja i pravni odgovori na njegovo gledište. Važni elementi ove studije jesu i razvoj el-Gazalijevog mišljenja, te ljudi i faktori koji su utjecali na njega. Teško je zamisliti gdje bi stanje diskursa o daʻvi i islamskoj reformi bilo bez el-Gazalijevog iznimnog doprinosa. Zbog čvrstog stava koji je zauzimao o važnosti obrazovanja, velikog značaja koji je davao slobodnom društvu, zbog toga što se zalagao za standarde pristojnog života siromašnih, zbog kvaliteta ličnih vrlina na koje je pozivao i zbog njegove saosjećajne, entuzijastične uloge pedagoga, angažiranog intelektualca i javnog kritičara, el-Gazalijev ugled jednog od najznačajnijih muslimanskih mislilaca i reformatora 20. stoljeća, koji je imao i za života, živjet će i kod budućih generacija. Njegovo naslijeđe temelji se na cjeloživotnom služenju Bogu i čovječanstvu.

Benaouda Bensaid ima zvanje bakalaureata iz islamskih studija (Univerzitet „El-Emir Abd el-Kadir“, Konstantin, Alžir), magistra iz islamskog objavljenog znanja (Međunarodni islamski univerzitet, Malezija) i doktora islamskih studija (McGill Univerzitet, Kanada). Trenutno je angažiran na Koledžu za umjetnosti i nauku Univerziteta Effat u Džeddi, Saudijska Arabija.