Mapiranje sekularnog uma : potraga modernosti za bezbožnom utopijom

NaslovMapiranje sekularnog uma : potraga modernosti za bezbožnom utopijom (Bosnian)
Naslov originalaMapping the Secular mind: Modernity's Quest for a Godless Utopia
PrevodilacA. Mulović
Godina izdanja2022
IzdavačCentar za napredne studije
FormatA5
UvezMehki
ISBN978-9926-471-63-7
Broj stranica39
Cijena5,70 KM
Dostupno uCentar za napredne studije
KontaktEmail: office@cns.ba, telefon: 033716042
Autor(i)

Serija sažetih izdanja Međunarodnog instituta za islamsku misao dragocjena je zbirka važnih publikacija ovog instituta, napisanih u sažetoj formi, osmišljenih da čitateljima predoče suštinska tumačenja glavnih sadržaja izvornih verzija.

Mapiranje sekularnog uma kritički propituje pitanja razuma, racionalnosti i sekularnog materijalizma, u svrhu istraživanja načina na koji ove mentalne percepcije, ili mapiranja svijeta, utječu na interakciju među ljudima i na društveni razvoj, tako što poredi i pravi kontrast između ideja Abdelwahaba M. Elmessirija (1938–2008), vodećeg arapskog intelektualca, i Zygmunta Baumana (1925–2017), jednog od najistaknutijih svjetskih sociologa. U posljednjih nekoliko decenija, nova zapadna kritika modernosti nadahnula je muslimanske intelektualce da grade nove ideje, predodžbe, termine i shvatanja koji pokazuju njihove stavove o tendencijama sekularne modernosti, njenim transformacijama i posljedicama, te o načinu na koji ona manipulira percepcijom stvarnosti.

Sekularni um imao je veliki plan, stvaranje ovozemaljskog raja, utopije ovdje i sada, moderne civilizacije kojom upravljaju ljudski razum, racionalnost i trijumfuje progres. Ali, ideali su jedno, a njihovo ostvarivanje nešto sasvim drugo. Nije pretjerano reći da se ispostavilo kako oslobađanje čovječanstva od „okova“ Boga i religije nije nimalo lahko.

Haggag Ali studirao je na Univerzitetu Kairo i stekao doktorsko zvanje iz komparativne kulturne teorije. Stipendist je i član i Humboldtovog univerziteta u Berlinu i Berlinskog instituta za napredne studije (Wissenschaftskolleg zu Berlin). Stipendist je i prestižnog Istraživačkog projekta o dijalogu islama i kršćanstva „Georges Anawati“. Njegova glavna istraživačka interesovanja jesu hermeneutika i savremena kritika modernosti, a sada je voditelj istraživačke grupe pri Centru za civilizacijske studije i dijalog kultura na Univerzitetu Kairo. Njegov istraživački projekt „Disidentstvo i cenzura u modernom Egiptu“ realiziran je u saradnji s Univerzitetom Bonn, a finansirala ga je Njemačka služba za akademsku razmjenu (DAAD) u okviru Njemačko-arapskog partnerstva za transformaciju.