The Last Refuge: A Journey to Srebrenica

NaslovThe Last Refuge: A Journey to Srebrenica (English)
Prevodilac Mirjana Evtov, Alison Sluiter
Godina izdanja2018
IzdavačCentar za napredne studije
FormatA5
UvezMehki
ISBN978-9958-022-71-5
Broj stranica435
Cijena35,00 KM
Dostupno uCentar za napredne studije
KontaktEmail: office@cns.ba, telefon: 033716042
Autor(i)

Knjiga predstavlja autorovu autobiografsku ispovijest, odnosno autentično svedočanstvo o dešavanjima oko Srebrenice tokom rata 1992-1995. Autor na vjerodostojan i ljudski upečatljiv način rekonstruira događaje i likove objektivno opisujući slike, pretakajući ih u riječi koje čine siže romana, koji to nije, jer se radi o stvarnim događajima i spada u žanr kreativne dokumentaristike, donoseći priču o traumi ljudi koji su osuđeni na golo preživljavanje, sa svim njihovim vrlinama i slabostima.

Događaji u knjizi uglavnom se odnose na 1992. godinu kada je zapravo počeo genocid u Srebrenici i u drugim istočnobosanskim gradovima, a na koji je tačka stavljena u julu 1995. godine.

Radi se o jednoj od rijetkih knjiga o Srebrenici koja je depolitizirana i koja ne računa na kapital žrtve kao politički kapital, nego računa na elementarno ljudsko iskustvo, zazivajući empatiju koja može proživjeti etičku odgovornost, odnosno ponuditi mogućnost katarze.


Hasan Nuhanović je rođen 1968. godine u Zvorniku. Studirao je mašinstvo u Sarajevu, gdje ga je na četvrtoj godini studija prekinuo rat. Zajedno s rodbinom prošao je kroz ratnu golgotu i stradanja u Podrinju, nakon čega su izbjegli u Srebrenicu. Spletom okolnosti, počeo je raditi kao uposlenik UN-a u svojstvu prevodioca u julu 1995. godine, bio je sudionikom stravičnih dešavanja u kojima je ostao bez brata, majke i oca. Autor je više desetina članaka, tekstova o stradanjima u Srebrenici. Također, objavio je knjigu Pod zastavom UN – međunarodna zajednica i zločin u Srebrenici.