Nadnaravni jezik Kur'ana

NaslovNadnaravni jezik Kur'ana (Bosnian)
Naslov originalaThe Miraculous Language of the Qur’an: Evidence of Divine Origin
PrevodilacMunir Drkić
Godina izdanja2018
IzdavačCentar za napredne studije
FormatA5
UvezMehki
ISBN978-9958-022-68-5
Broj stranica104
Cijena12,00 KM
Dostupno uCentar za napredne studije
KontaktEmail: office@cns.ba, telefon: 033716042
Autor(i)

U ovoj očaravajućoj studiji autor je nastojao rasvijetliti mnoge nadnaravne aspekte Svetoga teksta iz lingvističke perspektive, te razloge zbog kojih su ljepota i savršenstvo Kur’ana bili sasvim novi i čudesni ušima stanovnika Arabije u VII stoljeću. Budući da su prvi slušatelji bili majstori arapskoga izraza te stoga umjeli cijeniti Kur’an, njihove impresije govore mnogo same za sebe.

Ova je knjiga engleski prijevod izvornog skraćenog izdanja na arapskom jeziku pod naslovom Al-Mu‘ğiza. Namijenjena je čitateljima koji nisu stručnjaci u ovoj oblasti, tako da znanje arapskog jezika nije neophodno za razumijevanje problema iz morfologije i drugih lingvističkih disciplina, iako je sposobnost čitanja arapskog pisma dobrodošla, ako ne i neophodna. U svome pokušaju da otkrije tajne njegovoga jezika i strukture, Bassam Saeh vodi čitatelje s namjerom da cijene ljepotu Kur’ana, da se više udube te jasno razumiju njegovu strukturu i tok. Posvetivši posebnu pažnju suri el-Muddessir kako bi potkrijepio svoju analizu, autor oživljava Objavu s ciljem da pokaže kako svaka kur’anska sura ima svoje zasebne karakteristike koje ju čine jedinstvenim i neodvojivim dijelom cjeline.

Nijedno izlaganje samo po sebi nije dovoljno za puno razumijevanje Kur’ana. Međutim, ovo je djelo neizbježan saputnik u traganju za boljim shvatanjem Svetoga teksta i većom privrženosti njemu.


Dr. Bassam Saeh
Dr. Bassam Saeh

Dr. Bassam Saeh (r.1941) diplomirao je arapsku književnost na Univerzitetu u Damasku, a magistrirao je i doktorirao iz oblasti savremene arapske poezije na Kairskom Univerzitetu. Bio je šef Odsjeka za arapski jezik na Univerzitetu u Latakiji, Sirija. Predavao je i na univerzitetima u Alžiru, na Islamskom univerzitetu u Medini i na Oxfordskom univerzitetu. Bio je osnivač i direktor Oxfordske akademije za napredne studije (1990-2005). Autor je nekoliko knjiga, među kojima su: Moderni pravci u sirijskoj poeziji od 1946 do 1972(Damask: 1976), Pjesnička slika između stilistike i književne kritike (Damask: 1984), Muslimani licem u lice s islamom, kršćani licem u lice s kršćanstvom (Bejrut: 2008), Nadnaravni jezik Kurʼana (Herndon, Virginia: 2013). Neke od njegovih knjiga prevedene su na engleski jezik.


 


PREUZIMANJE: Nadnaravni jezik Kur'ana – Bassam Saeh