Sloboda vjere ili uvjerenja: Priručnik

NaslovSloboda vjere ili uvjerenja: Priručnik (Bosnian)
Naslov originalaFacilitating Freedom of Religion or Belief: A Deskbook
PrevodilacNedim Begović, Azra Mulović
Godina izdanja2015
IzdavačCentar za napredne studije
FormatB5
UvezTvrdi
Broj stranica529
Cijena39,00 KM
Dostupno uCentar za napredne studije
KontaktEmail: office@cns.ba, telefon: 033716042
Urednici, ,

Krajem mjeseca septembra 2015. godine, u izdanju Centra za napredne studije, iz štampe je izišla publikacija naslovljena sa “Sloboda vjere ili uvjerenja: Priručnik”. Radi se o prijevodu izabranih tekstova iz obimnog priručnika originalnog naslova Facilitating Freedom of Religion or Belief: A Deskbook čiji su urednici Tore Lindholm, W. Cole Durham, Jr. i Bahia G. Tahzib-Lie. Priručnik su sa engleskog na bosanski jezik preveli Nedim Begović i Azra Mulović.

Prijevod i objavljivanje ovog izbora podržao je Norveški centar za ljudska prava iz Osla (Norwegian Centre for Human Rights). U procesu dobijanja podrške ključnu ulogu odigrali su profesor Tore Lindholm i dr. Lena Larsen. Vlasnik izdavačkih prava Koninklijke Brill NV iz Leidena bio je vrlo susretljiv prilikom dogovora oko uvjeta pripreme i izdavanja ove publikacije. Centar za napredne studije najiskrenije im zahvaljuje na pomoći.

OVDJE možete u cjelosti preuzeti Uvod priručnika čiji su autori urednici Priručnika i Nazila Ghanea, te tekst Ehlimane Memišević, više asistentice sa Pravnog Fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Tekst pod nazivom “Savremeno regulisanje slobode religije ili uvjerenja u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori” nije dio izvornika, već je posebno napisan za izdanje Priručnika na bosanskom jeziku.