Protokol (Defter) Gornjetuzlanske nahije 1873-1876.

NaslovProtokol (Defter) Gornjetuzlanske nahije 1873-1876 (Bosnian)
PrevodilacOmer Nakičević
Godina izdanja2015
IzdavačCentar na napredne studije, Centar za civilizacije na Balkanu - BALMED
FormatB5
UvezTvrdi
ISBN978-9958-022-14-2
Broj stranica266
Cijena30,00 KM
Dostupno uCentar za napredne studije
KontaktEmail: office@cns.ba, telefon: 033716042
Autor(i)

“Defter broji devedeset jedan nepaginirani list bez korica i bilo kakva naslova, sa petsto sedam pisama vezanih za Gornju Tuzlu i Gornjetuzlansku nahiju. Sadržaj dokumenata je različit, ali veći dio njih govori o vojnicima, posebno onima koji bespravno napuštaju izvršenje vojne obaveze.

(…) Za ovaj pogled u našu prošlost, pa makar i kroz ovo usko prozorče, mogu biti zainteresovani svi koji se bave proučavanjem političkih, vojnih, ekonomskih i socijalnih zbivanja u periodu na koji se ovaj defter odnosi, kao i oni koji su zainteresovani za kulturna kretanja, stanje školstva, sliku jedne kasabe i  učestvovanje njena stanovništva u odbrani i brižnji u ispomoći braniteljima rodne grude. Svakako, ovaj defter minijaturna je slika strukture tadašnje administracije, načina izbora nosilaca položaja, službenika u administraciji, opsega administrativnih nadležnosti i dr. Defter donosi i općenite informacije o životu stanovništva, funkcionisanju i načinu funkcionisanja administracije, s jedne strane, ali i o odnosu stanovništva prema administraciji, s druge strane.

Pred nama je jedan lijepo napisani Protokol (defter) o raznim događajima jednog vremena koga možemo nazvati protokolom, kao i što stoji u naslovu, o zbivanjima u jednoj kasabi u Bosni i Hercegovini tokom tri – četiri godine, a koja je svojevremeno prednjačila u zoni tzv. Usore i Soli, u ekonomskom smislu, u proizvodnji žitarica i soli, koja je imala i udruženje esnafa soli…”