Priča o Kur'anu: historija Kur'ana i njegovo mjesto u životu muslimana

NaslovPriča o Kur'anu: historija Kur'ana i njegovo mjesto u životu muslimana (Bosnian)
Naslov originalaThe Story of the Qur’an: Its History and Place in Muslim Life
PrevodilacAzra Mulović
Godina izdanja2015
IzdavačCentar za napredne studije, El-Kalem - izdavački centar Rijaseta Islamske zajednice u BiH
FormatA5
UvezMehki
ISBN978-9958-022-04-3
Broj stranica377
Cijena25,00 KM
KontaktEmail: office@cns.ba, telefon: 033716042
Autor(i)

Knjiga predstavlja prijevod drugog izdanja publikacije originalnog naslova The Story of the Qur’an: Its History and Place in Muslim Life autorice Ingrid Mattson, a u prijevodu Azre Mulović.

Knjiga ustvari oslikava, kako sama autorica ističe u Predgovoru, njena lična traganja za naučno utemeljenim ali pristupačnim uvodom u Kur’an. Autorica je nastojala ne opteretiti čitatelje koji posjeduju opće obrazovanje previše stručnim terminima i konceptima. Također, referirajući se na brojne važne islamske mislioce i nudeći bilješke o posebnim istraživanjima, autorica na prvim stranicama publikacije ističe kako je nastojala napisati nešto što će biti polazište svima koji teže temeljitijim istraživanjima Kur’ana i islama.

Marcia Hermansen sa Univerziteta Loyola iz Čikaga u svom osvrtu na djelo Ingrid Mattson navodi kako autorica „donosi jedan novi, kontemplativan i sistematičan uvid u Kur’an, bogat naučnim i historijskim detaljima, kulturno obuhvatan, za pojedince značajan. Ova će knjiga prosvijetliti i podstaknuti novog čitatelja, ali i one koji već nešto znaju o Kur’anu. Preporučujem je kao izvrsnog pratioca u izučavanju islama ili samog Kur’ana.“

Knjigu koja posjeduje svu neophodnu naučnu aparaturu, te glosar imena i bibliografiju djela korištenih pri izradi, Ingrid Mattson završava knjigu zaključkom pod naslovom Osluškujući Boga. Univerzalnu poruku koju nosi ova knjiga autorica je sublimirala u narednim riječima:

Strah, inat, pohlepa, ponos – koliko je mogućih prepreka koje nas sprečavaju da shvatimo pravo značenje Božijih riječi! Zaista moramo biti krajnje oprezni u tvrdnjama da smo shvatili pravo značenje Kur’ana. Koliko bi svijet bio bolji kada bismo se prestali izjašnjavati i počeli ponizno, ozbiljno slušati Boga?

Pa ipak, dođu vremena kada moramo donijeti odluku i poduzeti nešto. Trebalo bi da imamo potpuno pouzdanje u moć Boga da nas vodi ka pravom razumijevanju, ali uvijek, uvijek s poniznošću priznati : Ve Allahu e’alem – ‘Ali, Bog zna najbolje.’“


Ingrid Mattson predaje islamske studije na University of Western Ontario. Aktivna je na polju međuvjerskog dijaloga. Bivša je predsjednica Islamic Society of North America, a 2010. godine u članku objavljenom u New York Times-u je opisana kao „možda najzapaženija figura među američkim muslimankama“. Knjiga koju predstavljamo je 2012. godine izabrana od strane National Endowment for the Humanities (Nacionalna zadužbina za humanističke nauke) za njihov program Bridging Cultures.