Postnormalna vremena: čitanka

NaslovPostnormalna vremena: čitanka (Bosnian)
Naslov originalaThe Postnormal Times Reader
PrevodilacAzra Mulović
Godina izdanja2022
IzdavačCentar za napredne studije
FormatB5
UvezMehki
ISBN978-9926-471-50-7
Broj stranica386
Cijena58,00 KM
Dostupno uCentar za napredne studije
KontaktEmail: office@cns.ba, telefon: 033716042
Urednik

Postnormalna vremena najbolje se definiraju kao „međuperiod gdje stare dogme umiru, nove se još nisu rodile i čini se da vrlo malo toga ima smisla“. Ili, kako to Ezio Mauro kaže: „Tumaramo između ,nikad višeʻ i ,još neʻ te smo, stoga, nužno nestabilni – ništa oko nas nije utvrđeno, čak ni pravac kojim putujemo.“

Živimo u vremenu brzih promjena. Novi trendovi, tehnologije i kriza se brzo pojavljuju i transformiraju poznate društvene i političke krajolike. Utemeljeni i njegovani ideali, s dubokim povijesnim korijenima, preko noći se mogu urušiti. Nekonvencionalni i neobični pojmovi i događaji mogu se pojaviti niotkuda, umnožavati se i postati dominantni: populizam i krajnja desnica u Europi i SAD-u, Brexit, kibernetički ratovi popraćenim ponovnom pojavom hladnog rata, Kina postaje sve dominantnija nova supersila, pandemije poput ebole i virusa Zika, klimatske promjene koje dovode do ekstremnih vremenskih pojava, autonomni automobili, ‘lažne vijesti’, ‘alternativne činjenice’, ‘post-istina'… Sve ono što smatramo normalnim topi se pred nama.

Teorija o postnormalnim vremenima pokušava dati smisao svijetu koji se brzo mijenja, gdje je neizvjesnost dominantna tema, a neznanje postalo činjenica vrijedna pažnje. Postnormalna vremena: čitanka je pionirska antologija priloga o kontradiktornoj, složenoj i haotičnoj prirodi našeg doba. Knjiga obrađuje porijeklo, teoriju i metode postnormalnog vremena propitujući niz pitanja, u rasponu od klimatskih promjena, upravljanja, Bliskog istoka do religije i nauke, i to iz perspektive postnormalnih vremena. Mapirajući pojedine ključne lokalne i globalne probleme našeg tranzicijskog doba, Čitanka predlaže način navigacije kroz našu turbulentnu budućnost.

PREUZIMANJE: Postnormalna vremena: čitanka