Sloboda izražavanja u islamu: osporavanje zakona o apostaziji i blasfemiji

NaslovSloboda izražavanja u islamu: osporavanje zakona o apostaziji i blasfemiji (Bosnian)
Naslov originalaFreedom of Expression in Islam: Challenging Apostasy and Blasphemy Laws
PrevodilacNedim Begović i Nizama Ahmed
Godina izdanja2022
IzdavačCentar za napredne studije
FormatB5
UvezMehki
ISBN978-9926-471-47-7
Broj stranica298
Cijena20,00 KM
Dostupno uCentar za napredne studije
KontaktEmail: office@cns.ba, telefon: 033716042
Autor(i) , , ,

Ova knjiga prilozima muslimanskih učenjaka, stručnjaka i aktivista kritički i konstruktivno progovara o teološkim, povijesnim i pravnim aspektima najrestriktivnijih državnih zakona širom svijeta, nudeći novi načini promišljanja. Njezin fokus je na borbi unutar muslimanskih društava u Iranu, Egiptu, Pakistanu i Indoneziji gdje zakoni o apostaziji i blasfemiji služe moćnim grupama da ušutkaju neslaganje i uguše kritičku misao.

Prvi dio ove knjige daje detaljan i kritički pogled na prijašnju konstrukciju apostazije i blasfemije kao grijeha i zločina u naučnoj islamskoj tradiciji. Autori prate razvoj zakona u promjenljivim historijskim prilikama, daju prikaz tumačenja kur’anskih ajeta koji, čini se, potvrđuju slobodu religije, stavljaju u kontekst temeljne srednjovjekovne spise koji su oblikovali pravničko i narodno mišljenje te obraćaju pažnju na glasove i alternativna tumačenja koja su bila isključena kao prijeteća za strukture moći.

Drugi dio knjige ispituje sadašnju politiku i prakse procesuiranja navodnih blasfemičara i/ili apostata u odabranim muslimanskim zemljama – Iranu, Egiptu, Pakistanu i Indoneziji – svaku sa njenim posebnim pitanjima i raspravama. Mada zakoni o blasfemiji mogu ozbiljno kršiti slobode nemuslimanskih manjina, u ovoj knjizi posebnu pažnju obraćamo na njihov utjecaj na muslimane. Treći dio gleda prema budućnosti, pokušavajući obezbijediti nove perspektive i nove pravce rasprave.

Sloboda izražavanja u islamu: osporavanje zakona o apostaziji i blasfemiji