Kratki uvod u tumačenje Kur'ana

NaslovKratki uvod u tumačenje Kur'ana (Bosnian)
Naslov originalaA Brief Introduction to Qur’anic Exegesis
PrevodilacAlmir Fatić
Godina izdanja2020
IzdavačCentar za napredne studije
FormatA5
UvezMehki
ISBN978-9926-471-19-4
Broj stranica208
Cijena13,00 KM
Dostupno uCentar za napredne studije
KontaktEmail: office@cns.ba, telefon: 033716042
Autor(i)

Islamske nauke, od hadisa, preko principa islamske jurisprudencije pa do arapske gramatike i retorike, nose pečat Kur’ana. Stoga, znanje o razvoju tefsīra kao nauke o tumačenju Kur’ana jeste veoma važno i korisno kako za muslimane tako i za nemuslimane.

Knjiga ima za cilj uvesti studente nauke tefsīra u historijski razvoj tumačenja Kur’ana od vremena poslanika Muhammeda do danas. Rad ističe narav, karakteristike i metodologiju Poslanikovog tefsīra. Također, diskutira o tefsīru Poslanikovih ashaba kao i o tefsīru tabi’īna, uključujući status, karakteristike i metodologiju njihova tefsīra.

Knjiga uključuje kompilacije različitih vrsta tefsira, kao i njihove autore. Obrađene su dvije glavne vrste tefsīra: et-tefsīr bi l-me’thūr i et-tefsīr bi r-re’j. Knjiga također osvjetljava određene nove trendove u tefsīru i savremenom svijetu ističući neke razlike između klasičnih i modernih djela.

Knjiga je zamišljena da bude kratka i deskriptivna, a ne analitična, budući da je glavni cilj pružiti čitaocima osnovnu informaciju o razvoju tefsīra, o nekim glavnim tumačima Kur’ana i njihovim djelima.

Kratki uvod u tumačenje Kur'ana


Ali Suleiman Ali direktor je ureda humanitarne organizacije Islamski krug Sjeverne Amerike u Michiganu (ICNA Relief USA) i imam muslimanske zajednice u Detroitu. Diplomirao je na Islamskom univerzitetu u Medini, a magistrirao i doktorirao islamske nauke na Univerzitetu u Michiganu. Predavao je islamske nauke, arapski jezik i egzegezu Kur'ana na Detroit-Mercy univerzitetu, te Oakland univerzitetu.

PREUZIMANJE: Kratki uvod u tumačenje Kur'ana – Ali Suleiman Ali