Trijumfalno znanje: koncept znanja u srednjovjekovnom islamu

NaslovTrijumfalno znanje: koncept znanja u srednjovjekovnom islamu (Bosnian)
Naslov originalaKnowledge Triumphant: The Concept of Knowledge in Medieval Islam
PrevodilacEnes Karić
Godina izdanja2020
IzdavačCentar za napredne studije
FormatB5
UvezMehki
ISBN978-9926-471-16-3
Broj stranica418
Cijena25,00 KM
Dostupno uCentar za napredne studije
KontaktEmail: office@cns.ba, telefon: 033716042
Autor(i)

Početkom 2020. godine, u izdanju Centra za napredne studije iz štampe je izašla publikacija Trijumfalno znanje: koncept znanja u srednjovjekovnom islamu autora Franza Rosenthala. Ona predstavlja bosanski prijevod djela Knowledge Triumphant: The Concept of Knowledge in Medieval Islam, koji je pripremio Enes Karić.

Arapska riječ ʿilm dosta se dobro prevodi našom riječju ‘znanje’. Ipak, ‘znanje’ nije sposobno iskazati sve faktualne i emotivne sadržaje ʿilma. Koncept ʿilma jedan je od onih koji su dominirali islamom i dali muslimanskoj civilizaciji njezinu odjelitu formu i izraz. Zapravo, nema nikakvog drugog koncepta koji je djelovao kao determinanta muslimanske civilizacije u svim njezinim aspektima u istom obimu kao ʿilm.

***

Insistiranje na “znanju“, bez ikakve sumnje, učinilo je srednjovjekovnu muslimansku civilizaciju jednom od najproduktivnijih u obrazovanju i nauci, i posredstvom nje, muslimanska civilizacija dala je svoj najtrajniji doprinos čovječanstvu.‘Znanje’ kao njezino središte također je očvrsnulo muslimansku civilizaciju i učinilo je otpornom na bilo šta što nije pripadalo njezinom pogledu o tome šta sačinjava prihvatljivo znanje.

_______________________________________________________________________________________________________________

Franz RosenthalFranz Rosenthal (1914–2003) studirao je klasične i orijentalne jezike na Univerzitetu u Berlinu gdje je doktorirao na natpisima u Palmiri. Potom u SAD-u biva angažovan na Hebrew Union koledžu u Cincinnatiju, potom na Univerzitetu Pensilvanija, te na Yale univerzitetu, gdje predaje arapske, islamske i semitske studije. Bio je izvrsan filolog brojnih jezika, posebno arapskog i aramejskog. Napisao je pionirska i klasična djela u okvirima grčko-arapskih studija, islamske povijesti i historiografije, povijesti arapske filologije, književnosti i povijesti umjetnosti, te povijesti muslimanskih društava. Među njegovim najznačajnijim djelima su bilješkama popraćeni prijevod Ibn Ḫaldūnove Muqaddime, prijevodi prvog i zadnjeg sveska Ṭabarījeve Povijesti, The Classical Heritage in Islam, i History of Muslim Historiography.