Islam i putanja globalizacije: Racionalni idealizam i struktura svjetske historije

NaslovIslam i putanja globalizacije: Racionalni idealizam i struktura svjetske historije (Bosnian)
Naslov originalaIslam and Trajectory of Globalization – Rational idealism and the structure of world history
PrevodilacEmir Hadžikadunić
Godina izdanja2023
IzdavačCentar za napredne studije
FormatA5
UvezMehki
Broj stranica96
Cijena19,00 KM
Dostupno uCentar za napredne studije
KontaktEmail: office@cns.ba, telefon: 033716042
Autor(i)

Knjiga Louaya M. Safija Islam and Trajectory of Globalization – Rational idealism and the structure of world history), u izdanju Routledge (2022), tematizira proces globalizacije, njegovo idejno izvorište, prirodu tog procesa i perspektivu u budućnosti. Prosvjetiteljstvo nije nužno temelj modernosti, tvrdi autor, a time ni procesa globalizacije. Autor pronalazi pokretačku snagu  „u prethodnim vremenima i prostorima”, što nije daleko od filozofskog pravca prema kojem su različite vjerske tradicije imale isto porijeklo ili metafizičku istinu, iz koje su kasnije izrasli drugi naučni pravci ili doktrine. Upravo u historijskom trenutku prelaska u postmodernu fazu autor osjeća potrebu da traga za izvorištem i ishodištem procesa globalizacije. U tom smislu, temeljna teza ove knjige jeste da je proces globalizacije historijski proces ukorijenjen u svjetonazorima monoteističkih religija.

Za autora su idealizam, realizam, materijalizam i pozitivizam ključni za razumijevanje procesa evolucije globalne ljudske zajednice. Oni otkrivaju obrasce s kojima se susrećemo kroz vrijeme, počevši od drevnih Izraelaca, kasnije kroz islamsku intelektualnu tradiciju, pa na kraju u prosvjetiteljskom racionalizmu. U tom kontekstu autor propituje rastuću napetost između idealizma, liberalizma ili klasičnog liberalizma, s jedne strane, i neoliberalizma, neokonzervativizma i nacionalnog populizma, s druge.

Ovo istraživanje daje drugačiji pogled na ključne pokretače historijskog procesa globalizacije, fokusirajući se na interakciju monoteističkih tradicija s tradicijom racionalnog idealizma. Poput analize Ahmeta Davutoğlua (Sistemski potres i borba za svjetski poredak) knjiga na više mjesta suočava ideje liberalizma s idejama realizma te ideje kulturne konvergencije s idejama kulturnog sukoba. Autor također analizira Fukuyamu i Huntingtona, kao što kritički analizira trajektorij modernog društva koji su dvojica američkih profesora ponudili. Za njega su obje interpretacije obuhvatile samo dio naše stvarnosti, pa su stoga došle do kontradiktornih zaključaka.