Cjelovitost i svetost u obrazovanju

NaslovCjelovitost i svetost u obrazovanju (Bosnian)
Naslov originalaWholeness and Holiness in Education: An Islamic Perspective
PrevodilacDina Sijamhodžić-Nadarević
Godina izdanja2019
IzdavačCentar za napredne studije
FormatAA5
UvezMehki
ISBN978-9926-471-12-5
Broj stranica222
Cijena15,00 KM
Dostupno uCentar za napredne studije
KontaktEmail: office@cns.ba, telefon: 033716042
Autor(i)

Kritički propitujući zapadnjački, sekularni pristup autorica formalnom obrazovanju osporava vrijednost sistema obrazovanja koji se fokusira isključivo na intelektualni i fizički aspekt ljudskog razvoja. Metodološka svrha i struktura ovakvog pristupa poredi se sa islamom koji, napominje autorica, pridaje važnost duhovnim i religijskim, ali i naučnim, faktorima, sa ciljem formiranja cjelovite i posvećene osobe koja, umjesto da se odupire paradoksima života, koristi njihovu međusobnu povezanost kao sredstvo ličnog i društvenog razvoja.

Cjelovitost i svetost u obrazovanju

Zanimljiv aspekt tretiran u ovoj studiji jeste područje ženske duhovnosti, koja predstavlja element za kojeg autorica tvrdi da je u velikoj mjeri nedovoljno zastupljen u referentnoj literaturi islama.

Studija nudi holistički pogled na znanje i raspravu o prihvaćanju nekonvencionalnog pristupa, koristeći lična iskustva kao osnov za raspravu i analizu. Pozvani smo ući u svijet razumijevanja i promatranja kako bismo doživjeli nama neobičan pristup dijalektičkom razmišljanju.

Knjigu u cjelosti možete preuzeti na: Cjelovitost i svetost u obrazovanju – Zahra Al Zeera