Antropomorfni prikazi boga: Poimanje Boga u judaističkoj, kršćanskoj i islamskoj tradiciji: predstavljanje nepredstavljivog

NaslovAntropomorfni prikazi boga: Poimanje Boga u judaističkoj, kršćanskoj i islamskoj tradiciji: predstavljanje nepredstavljivog (Bosnian)
Naslov originalaAnthropomorphic Depictions of God: The Concept of God in Judaic, Christian, Islamic Traditions: Representing the Unrepresentable
PrevodilacA. Mulović
Godina izdanja2022
IzdavačCentar za napredne studije
FormatA5
UvezMehki
ISBN978-9926-471-62-0
Broj stranica100
Cijena21,50 KM
Dostupna uCentar za napredne studije
KontaktEmail: office@cns.ba, telefon: 033716042
Autor(i)

Serija sažetih izdanja Međunarodnog instituta za islamsku misao dragocjena je zbirka važnih publikacija ovog instituta, napisanih u sažetoj formi, osmišljenih da čitateljima daju suštinska tumačenja glavnih sadržaja izvornih verzija.

Otkako sekularizam raspravlja da li je Bog mrtav, pitanje antropomorfizma postalo je iznimno važno. Shah obrađuje judeo-kršćanski svjetonazor i način na koji su jedan i drugi odabrali da uokvire svoj susret s Bogom te u kojoj mjeri je zaista plod svetog teksta, a koliko proizvod teološke debate, crkvenih ukaza iz kasnijih stoljeća i apsorpcija grčke filozofije. On ispituje i tehvid i islamski strogi antiantropomorfistički stav. Po Shavovom mišljenju, možda su antropomorfističke ideje i tjelesni opisi Božanskog među glavnim faktorima modernog ateizma. S obzirom na to, on, u konačnici, izvlači zaključak da postmodernu čežnju za Bogom neće utažiti prijemoderna antropomorfistička shvatanja Božanstva, koja naprosto zatvaraju Boga u ovaj kosmos, s preciznom historijskom funkcijom i konkretnim mjestom.

Zulfiqar Ali Shah je doktor teoloških i religijskih studija s Univerziteta Wales, u Ujedinjenom Kraljevstvu, i magisterij (s odlikama) iz islamskih studija, sa specijalizacijom iz komparativnih religija, s Međunarodnog islamskog univerziteta u Islamabadu, Pakistan. Predavao je na oba univerziteta kao i na Univerzitetu Sjeverna Florida. Izvrsno poznaje pet jezika među kojima engleski, arapski i urdu. Dr. Shah je već 25 godina aktivno uključen u međuvjerski i unutarvjerski dijalog i službovao je u mnogim muslimanskim zajednicama u Sjevernoj Americi, kao njihov religijski čelnik, i u brojnim muslimanskim organizacijama, kao što je ICNA, kao njihov nacionalni predsjednik. Trenutno je na funkcijama generalnog sekretara Fikhskog vijeća Sjeverne Amerike i direktora za vjerska pitanja u Islamskom društvu Milwaukeeja, Wisconsin. Dr. Shah je poznati govornik na mnogim međunarodnim skupovima, gdje govori o komparativnoj religiji, teologiji, islamu, Kur'anu, hadisima, komparativnom fikhu (pravu), sufizmu, islamskoj civilizaciji, abrahamskim/ibrahimovskim religijama i savremenim pitanjima. Autor je brojnih naučnika članaka i knjiga, među kojima je i knjiga Astronomski proračuni i ramazan: Fikhski diskurs (Astronomical Calculations and Ramadan: A Fiqhi Discourse).