Savremene muslimanske dileme: pluralizam, ljudska prava, demokratija, pravda, džihad, ekstremizam, terorizam

NaslovSavremene muslimanske dileme: pluralizam, ljudska prava, demokratija, pravda, džihad, ekstremizam, terorizam (Bosnian)
Godina izdanja2015
IzdavačCentar za napredne studije i Centar za dijalog – Vesatijja
FormatA5
UvezMehki
ISBN978-9958-022-09-8
Broj stranica458
Cijena30,00 KM
KontaktEmail: office@cns.ba, telefon: 033716042
Priređivač

Ova kolekcija je pokušaj da se makar djelimično odgovori na izazov islamskog ekstremizma kroz nuđenje alternativnih pogleda.

Ona sadrži neke od odgovora na teološke i društveno-političke argumentemuslimanskih ekstremista i militanata a koji mogu pomoći da se razumiju greške tih tumačenja.

Autori tekstova su različitih geografskih, obrazovnih, institucionalnih i orijentacionih pozadina.

Neki su poznati liberalni muslimani, drugi su predstavnici islamskog centra, treći su konzervativni, dok su četvrti ‘pokajnici’ koji su shvatili zabludu pretjerivanja u vjeri i odlučili javno progovoriti protiv projekta u kome su nekad i sami učestvovali.

Ovakav izbor autora načinili smo u nadi da će neko od njih biti dovoljno autoritativan za naše čitaoce. Svi oni šalju istu antiekstremističku poruku polazeći sa različitih pozicija.

Uglavnom je riječ o savremenim autoritetima islamske misli, dok smo manji broj tekstova preuzeli od klasičnih mislilaca.

Ova publikacija doprinosi širem cilju sprječavanja radikalizacije muslimana kroz osiguravanje lahkog i brzog pristupa odgovorima koji rasvjetljavaju greške ekstremističke argumentacije.

Kompletno djelo u PDF formatu možete preuzeti OVDJE.