Preispitivanje reforme u visokom obrazovanju: od islamizacije ka integraciji znanja

NaslovPreispitivanje reforme u visokom obrazovanju: od islamizacije ka integraciji znanja (Bosnian)
Naslov originalaRethinking Reform in Higher Education: From Islamization to Integration of Knowledge
PrevodilacMunir Drkić
Godina izdanja2019
IzdavačCentar za napredne studije
FormatA5
UvezMehki
ISBN978-9926-471-98-2
Broj stranica253
Cijena15,00 KM
Dostupno uCentar za napredne studije
KontaktEmail: office@cns.ba, telefon: 033716042
Autor(i),

Ovaj projekat reforme generalno predstavlja promjenu paradigme u perspektivi kojom upravljaju značajna razmatranja, uključujući i samu svrhu obrazovanja. On može zahtijevati reformiranje postojećih naučnih disciplina, izum novih, kao i djelovanje u skladu s trenutnim znanjem (ili znanjima) i diskursima ozbiljno uzimajući u obzir etičke i duhovne norme muslimanskoga društva, vodeća načela pod kojima ono djeluje i razvija se, a koja zauzvrat određuju ishodišnu osnovu njegove naravi i duhovnog identiteta. Umjesto da stvara podjele, reforma visokog obrazovanja prepoznaje pluralnost i raznolikost modernoga umreženog svijeta i teži ka tome da zamijeni jalove i uniformirane pristupe znanju širim i kreativnijim razumijevanjem stvarnosti u različitim podnebljima i različitim kulturama. Umjerenost, ravnoteža i učinkovita komunikacija glavne su osobine temeljne filozofije.

***

Institucije visokog obrazovanja ne idu ukorak sa savremenim svijetom i davno su prošli dani kada su bile istinski savremene. Postoji hitna „potreba da se izmijeni obrazovna paradigma“ jer se „cijeli svijet susreće s ekonomskim, tehnološkim, društvenim i ličnim izazovima kakvi nisu postojali u prošlosti“, a visoko obrazovanje jednostavno nije spremno suočiti se s tim izazovima.

***

Imamo veliku potrebu za razvijanjem ljudskog kapitala, promoviranjem kreativnosti, prilagodljivošću i imaginacijom; potreba za obrazovanjem koje će promovirati „razumijevanje kulture i uliti altruizam“, usmjeriti pažnju na vrijednosti, etiku i moralnu dimenziju znanja, te „promišljati dugoročno“.

***

Kralj je mrtav: „Islamizacija znanja“, kao i većina ideja, kreće dalje. Ona je bila proizvod svoga vremena i konteksta. Međutim, ostavila je naslijeđe: ako ništa, u artikulaciji briga o turobnom stanju muslimanske misli i obrazovanja, skretanju pažnje na eurocentričnu narav društvenih nauka i proglašavanju prvih principa. Idemo dalje s „integracijom znanja“. Neka dugo živi kralj. Nadamo se da je novi kralj propisno odjeven.


Ziauddin Sardar je direktor Centra za postnormalnu politiku i studije budućnosti i glavni urednik tromjesečnog časopisa Critical Muslim. Njegovo polje interesovanja uključuje muslimansko mišljenje, studije budućnosti, filozofiju znanja i nauke i kulturološke studije u najširem smislu.

Autor je brojnih knjiga, naučnih radova, eseja, kritičkih članaka i rasprava, kao i novinskih kolumni i televizijskih emisija. Dosada je objavio ili priredio, sam ili u koautorstvu, preko 35 veoma zapaženih knjiga.

Jeremy Henzell-Thomas je naučni saradnik Centra za islamske studije na Univerzitetu Cambridge i izvršni urednik časopisa Critical Muslim.

Bio je član izvršnog odbora Udruženja naučnika muslimana u društvenim naukama (AMSS UK), te prvi predsjedavajući Foruma protiv islamofobije i rasizma (FAIR). Osnivač je i izvršni direktor fondacije Book, organizacije koja surađuje s partnerskim institucijama u Velikoj Britaniji i SAD-u kako bi poboljšala razumijevanje islama na Zapadu.


 


PREUZIMANJE: Preispitivanje reforme u visokom obrazovanju – od islamizacije ka integraciji znanja – Ziauddin Saradar i Jeremy Henzell-Thomas