Politička geografija Hamida Dabashija

NaslovPolitička geografija Hamida Dabashija (Bosnian)
Godina izdanja2013
IzdavačCentar za napredne studije
FormatA5
UvezMehki
ISBN978-9958-0935-5-5
Broj stranica128
Cijena15,00 KM
KontaktEmail: office@cns.ba, telefon: 033716042
Urednik

Hamid Dabashi (Ahzvan, Iran, 1951) predaje iranske studije i komparativnu književnost na Columbia Univerzitetu u New Yorku. Jedan je od osnivača Instituta za komparativnu književnost i društvo, Palestinskog filmskog festivala i Centra za palestinske studije na istom univerzitetu. Tokom akademske karijere držao je predavanja na najprestižnijim svjetskim univerzitetima. Autor je preko dvadeset knjiga o intelektualnoj povijesti islama, iranskom kinu, geopolitici, rasizmu, postkolonijalnim temama.

Ova knjiga predstavlja svojevrstan vodič kroz djelo Hamida Dabashija. Osim opisa Dabashijeve aplikacije teorije autoriteta Maxa Webera na ranu povijest islama i prikaza iranske kinematografije u optici jednog od njenih najboljih poznavalaca – kako ga je opisao Edward Said, ova knjiga u bitnom smislu tematizira temeljni autorov stav o dijalektičkom izmirenju Zapada i islama u vremenu amorfne hegemonije globalnog kapitala. Dabashijeve refleksije o savremenim političkim previranjima u Iranu prikazane su nakon njegovih opservacija o rekodifikaciji izvedenoj na temelju logičke pogreške u kojoj su kriminalne radnje nekih muslimana uzete kao apsolutne istine o islamu kao svjetskoj religiji. Naposlijetku se u okviru hermeneutike javnog prostora prezentira Dabashijeva naliza “Arapskog proljeća” kao kraja postkolonijalizma koji je ovaj prostor držao zaključanim u kolonijalnoj mreži pojmova.

Samedin Kadić (Sarajevo, 1982) je završio Gazi Husrev-begovu medresu, diplomirao filozofiju i sociologiju, te magistrirao iz oblasti sociologije kulture. Kao student objavio je knjigu pripovijetki i eseja Penelopin vez: o medresi i čaršiji (2005), nagrađenu na konkursu Federalnog ministarstva kulture. Objavio je još studiji Aporije biopolitike (2012), te roman Paučina (2013), također je nagrađen na konkursu Fondacije za izdavaštvo. Saradnik je Centra za napredne studije.

Kompletno djelo “Politička geografija Hamida Dabashija” u PDF formatu možete preuzeti OVDJE.