Oksfordska historija islama

NaslovOksfordska historija islama (Bosnian)
Naslov originalaThe Oxford History of Islam
PrevodilacAhmet Alibašić
Godina izdanja2018
IzdavačCentar za napredne studije
FormatB5
UvezTvrdi
ISBN978-9958-022-90-6
Broj stranica741
Cijena40,00 KM
Dostupno uCentar za napredne studije
KontaktEmail: office@cns.ba, telefon: 033716042
Urednik

Bogato ilustrirana sa preko 250 slike, Oksfordska historija islama nudi najopširniji i najautoritativniji jednotomni prikaz koji je danas moguće naći o drugoj najmnogoljudnijoj – i najbrže rastućoj – religiji na svijetu.

John L. Esposito, urednik šestotomne Oksfordske enciklopedije modernog islamskog svijeta, okupio je šesnaest vodećih znanstvenika, muslimana i nemuslimana, da preispitaju korijene i historijski razvoj islama – njegovog vjerovanja, zajednice, institucija, znanosti i umjetnosti. Poglavlja pokrivaju materiju koja se proteže od predislamske Arabije i kazivanja o poslaniku Muhammedu i njegovim drugovima, preko razvoja islamskog učenja, islamske kulture i imperija koje su na njoj izrasle do uticaja islama na današnji svijet. Knjiga pokriva širok spektar tema osvjetljavajući pitanja kao što su historijski susret islama i kršćanstva, uloga islama u Mogulskoj i Osmanskoj državi, rast islama u jugoistočnoj Aziji, Kini i Africi, politički, ekonomski i vjerski izazovi evropskog imperijalizma u 19. i 20. stoljeću, te muslimanske zajednice na modernom Zapadu danas. Uz to, knjiga nudi izvanredna poglavlja o islamu kao vjeri, islamskoj umjetnosti, arhitekturi i znanostima, kao i hronologiju i bibliografiju.

Događaji u savremenom svijetu doveli su do eksplozije interesa i znanstvenih radova o islamu. Napisana za generalnog čitatelja, ali i za stručnjake, Oksfordska historija islama nudi najbolje do čega je recentna znanost o islamu došla u lahko čitljivom stilu i uz veliki broj ilustracija koje ovu knjigu čine potpunom.


John L. Esposito je profesor religije i međunarodnih odnosa na Georgetown univerzitetu, SAD. Bivši je direktor Centra za muslimansko-kršćansko razumijevanje i bivši predsjednik Asocijacije proučavalaca Bliskog istoka. Autor je brojnih knjiga o muslimanskom svijetu uključujući Islam: Pravi put, Islamska prijetnja: Mit ili stvarnost? (Živinice Selsebil, 2001.) i Što bi svatko trebao znati o islamu. Živi u Vašingtonu.