Muslimanski doprinos svjetskoj civilizaciji

NaslovMuslimanski doprinos svjetskoj civilizaciji (Bosnian)
Naslov originalaMuslim Contributions to World Civilization
PrevodiociAhmet Alibašić, Anisa Lojo-Bajrić, Aid Smajić
Godina izdanja2010
IzdavačCentar za napredne studije, El-Kalem - izdavački centar Rijaseta Islamske zajednice u BiH
FormatA5
UvezTvrdi
ISBN 978-9958-23-254-1
Broj stranica208
Cijena19,00 KM
Dostupno uCentar za napredne studije
KontaktEmail: office@cns.ba, telefon: 033716042
Urednici,

Cilj ovog djela jeste da čitaoce ukratko upozna sa intelektualnom historijom muslimana i doprinosom kojeg su eminentni muslimanski stručnjaci dali u nekim poljima nauke kao što su: osnovna i primijenjena fizika i biologija, medicina, pravna i politička teorija i praksa, ekonomski i finansijski koncepti, modeli i institucije itd.

Sjajan doprinos islama nauci, umjetnosti i kulturi predstavlja neprolazno i dragocjeno naslijeđe koje treba sačuvati za buduće generacije. Velika postignuća muslimanskih naučnika su rijetko, ako ikada, priznata u formalnom obrazovanju, a njihov identitet, porijeklo i uticaj su i danas nepoznati.

Doprinos muslimana drugim poljima, kao što su: jezik i književnost, likovna umjetnost i arhitektura, nije ovdje obrađen i zahtijeva posebnu studiju. Bolje razumijevanje, dijeljenje i priznanje našeg zajedničkog ljudskog naslijeđa jeste neophodno da bi se civilizacija očuvala. Uzevši u obzir danas široko rasprostranjene negativne stereotipe i vještački izvedeno nerazumijevanje islama i muslimana, objavljivanje djela o muslimanskom doprinosu svjetskoj civilizaciji je od vitalnog značaja za ispravljanje učinjene nepravde i vraćanja iskrivljene historijske istine.

Knjigu u cjelosti možete preuzeti OVDJE.