Islamofobija i antiamerikanizam – uzroci i rješenja

NaslovIslamofobija i antiamerikanizam – uzroci i rješenja (Bosnian)
Naslov originalaIslamophobia and Anti-Americanism: Causes and Remedies
PrevodilacAlem Koluh
Godina izdanja209
IzdavačCentar za napredne studije
FormatA5
UvezMehki
ISBN978-9958-9979-3-8
Broj stranica121
KontaktEmail: office@cns.ba, telefon: 033716042
Urednik

Zanimanje za ispoljavanje i širenje islamofobije i antiamerikanizma strahovito je poraslo, naročito poslije terorističkih napada 11. septembra 2001. Međutim, problemi koji se podrazumijevaju pod ova dva pojma imaju mnogo dublje korijene. Pitanje je postalo globalno, Ujedinjeni narodi poduzeli su mjere s ciljem da se suoče sa antiameričkim napadima 2001. godine, a 2004. godine otvorili su forum na kojem se raspravljalo o islamofobiji.

U periodu od 13. do 15. maja 2005. Vijeće za američko-islamske odnose (CAIR) održalo je dvodnevnu konferenciju s ciljem da istražiuzroke nastanka ovih dvaju fenomena, koji su štetni za američke muslimane.

Radeći na ovoj knjizi, dr. Mohamed Nimer je okupio univerzitetske profesore, novinare, istraživače, društvene aktiviste i vjerske lidere od kojih je zatraženo da defniraju, analiziraju i kontekstualiziraju snage i događaje koji osnažuju antiameričke i antimuslimanske osjećaje. Doprinosi ovih autora mogu otkriti prostor u javnom diskursu koji će omogućiti pronalazak preciznih i djelotvornih rješenja. Ove rasprave nude vrijedna objašnjenja problema koji oblikuju odnose između Amerike i muslimanskog svijeta. Ono što izlazi na vidjelo iz razmatranja stručnjaka i lidera jeste to da su nepravda i ekstremizam isprepleteni. Vladina i nevladina tijela treba da igraju važnu ulogu u prekidanju politike i ponašanja koja vode mržnji i destrukciji. Nadam se da će čitaoci u ovoj knjizi pronaći odgovore na mnoga pitanja koja opterećuju naše vrijeme.

Kompletno djelo u PDF formatu možete preuzeti OVDJE.