Muslimanska civilizacija: uzroci pada i potreba za reformom

NaslovMuslimanska civilizacija: uzroci pada i potreba za reformom (Bosnian)
Naslov originalaMuslim Civilization: The Causes of Decline and the Need for Reform
PrevodilacMirza Sarajkić
Godina izdanja2016
IzdavačCentar za napredne studije, El-Kalem - izdavački centar Rijaseta Islamske zajednice u BiH
FormatA5
UvezMehki
ISBN978-9958-022-33-3
Broj stranica242
Cijena18,00 KM
Dostupno uCentar za napredne studije
KontaktEmail: office@cns.ba, telefon: 033716042
Autor(i)

Istinska snaga muslimanske civilizacije uvijek se oličavala u istovremenoj potrazi za moralnom izvrsnosti i materijalnom snagom, napretkom i sigurnosti. Dinamično pulsiranje ovog elana obilježilo je sve faze uspona i širenja muslimanske civilizacije. Kad god je ovaj balans bivao narušen, sile propadanja, dekadencije i razjedinjenja slabile su tkivo muslimanskog društva i vodile ga u propast. Tokom svog povijesnog hoda, koji traje preko četrnaest stoljeća, muslimani su bili svjedoci brojnih uspona i padova, plima i oseka, pobjeda i poraza.

***

Djelo Muslimanska civilizacija: uzroci pada i potreba za reformom predstavlja multidisciplinarnu studiju

Fokusirajući se na uzroke muslimanskog nazatka, prirodu muslimanske krize u savremenom dobu i potrebu za reformom, autor iznosi temeljne elemente sveobuhvatne strategije za reformu i obnovu. U samom fokusu autora su uloga ideja, pojedinaca, institucija, društvenih pokreta i države. Ova strategija ukorijenjena je u etičkoj, duhovnoj i idejnoj viziji islama, te idejnim i političkim ambicijama muslimanskog ummeta. Zamišljena strategija gradila bi se mobilizacijom ekonomskih, socijalnih, političkih, tehnoloških i strukturalnih faktora u svrhu rekonstrukcije muslimanskog društva i države.


Umer Chapra (3. 1933 u Mumbaiju, Indija) savjernik je u Islamskoj banci za razvoj (IDB). Prethodno je radio u Monetarnoj agenciji Saudijske Arabije (SAMA). Bio je i profesor ekonomije na univerzitetima Wisconsinu i Kentucky, te predavač i istraživač na Centralnom institutu za islamska istraživanja u Karačiju. Kraće angažmane i gostovanja imao je i na nekoliko drugih univerziteta.

Najznačajnija djela ovog autora su: Towards a Just Monetary System (1985), Islam and the Economic Challenge (1992), The Future of Economics: An Islamic Perspective (2000), Muslim Civilization: The Causes of Decline and the Need for Reform (2008).