Filmski portret muslimana: predstavljanje muslimana u Hollywoodu i bosanskohercegovačkim filmovima

Uvoda

NaslovFilmski portret muslimana: predstavljanje muslimana u Hollywoodu i bosanskohercegovačkim filmovima (Bosnian)
Godina izdanja2018
IzdavačCentar za napredne studije
FormatA5
UvezMehki
ISBN978-9958-022-70-8
Broj stranica108
Cijena10,00KM
KontaktEmail: office@cns.ba, telefon: 033716042
Autor(i)

Ova publikacija nastoji na primjeru nekoliko filmova dati doprinos analizi predstavljanja islama i muslimana u holivudskim filmovima i filmovima bosanskohercegovačke produkcije.

Knjiga ne polazi od pitanja da li je slika muslimana uglavnom nezavidna u holivudskim filmovima, jer postoji niz studija i istraživanja koja su potvrdno odgovorila na ovo pitanje, već radije promatra ovu negativnu percepciju muslimana u filmovima kroz vizuru povijesnih i savremenih društveno-političkih i kulturoloških konstelacija.

Analiza bosanskohercegovačkih filmova važna je u smislu općeg doprinosa domaćoj filmskoj kritici, s obzirom na nevjerovatno oskudnu literaturu o bosanskohercegovačkom filmu nakon 1992. godine, ali i radi uvida u dosadašnje tendencije predstavljanja islama i muslimana kao najbrojnije vjerske zajednice u BiH. U bosanskohercegovačkim filmovima brojni su likovi muslimani, za razliku od npr. holivudskih, stoga bi bilo nesuvislo analizirati samo njihovo pojavljivanje u filmovima. Zato su analizirani samo oni filmovi u čijem je narativu izražena religija/religioznost ili vjerski identitet lika.

Iako postoji niz uspješnih ili manje uspješnih filmova koji su snimljeni u koprodukciji sa hrvatskim, srbijanskim, slovenskim, francuskim i drugim filmskim studijima, u radu se analiziraju filmovi režisera iz BiH koji su obilježili stvaranje poslijeratne bosanskohercegovačke kinematografije od 2000. godine do danas, te filmovi iz kasnijeg perioda koji su ostvarili značajan uspjeh, što je potvrđeno filmskim nagradama i priznanjima.

Iz