El-Belhijeva Opskrba duše: kognitivno-bihevioralna terapija ljekara iz 9. stoljeća

NaslovEl-Belhijeva Opskrba duše: kognitivno-bihevioralna terapija ljekara iz 9. stoljeća (Bosnian)
Naslov originalaAbu Zayd Al-Balkhi’s Sustenance of the Soul: The Cognitive Behavior Therapy of a Ninth Century Physician
PrevodilacA. Mulović
Godina izdanja2022
IzdavačCentar za napredne studije
FormatA5
UvezMehki
ISBN 978-9926-471-67-5
Broj stranica83
Cijena17,90 KM
Dostupna uCentar za napredne studije
KontaktEmail: office@cns.ba, telefon: 033716042
Autor(i)

U Biblioteci Aja Sofije u Istanbulu, Turska, pohranjen je jedan zadivljujući rukopis. Njegov autor, poznati polihistor iz 9. stoljeća, Ebu Zejd el-Belhi prije jedanaest stoljeća razmatra mentalne i psihičke poremećaje koji su tek u novije vrijeme postali općepoznati.

El-Belhi objašnjava simptome i liječenje, dajući savjete o preventivnim mjerama i o tome kako vratiti tijelo i dušu u njihovo prirodno zdravo stanje. Pritom, on otkriva duboko razumijevanje ljudske prirode i medicinski karakter ljudskog emocionalnog stanja. Zadivljujući podvig, s obzirom na to da su mnoga stanja o kojima diskutira stoljećima bila nepoznata i neliječena prije nego što su klinički definirana tek relativno nedavno, u 20. stoljeću. Spoznaje ovog genija o ljudskoj psihopatologiji, kao i dijagnoze psihičkih oboljenja, među kojima su stres, depresija, strah i anksioznost, fobični i opsesivno-kompulzivni poremećaji, zajedno s tretmanom kognitivno-bihevioralnom terapijom, povezane su s nama u svakom pogledu i u skladu su sa savremenom psihologijom. Značajno je i to što one podrazumijevaju i jednu širu dimenziju, obuhvatajući dušu i, što je najvažnije, štovanje Boga.

Naslovljen kao Mesalih el-ebdan ve el-enfus (Opskrba tijela i duša), el-Belhijev rukopis sastavljen je od dvaju zasebnih dijelova. Ovaj rad čini prijevod drugog dijela (Opskrba duše), koji je, možda, korisniji za čitatelje, s obzirom na to da su širom svijeta poremećaji anksioznosti i raspoloženja u porastu.