Arapska poetika

NaslovArapska poetika (Bosnian Language)
Naslov originalaAl-Šiʻriyya al-ʻarabiyya
PrevodilacMirza Sarajkić
Godina izdanja2022
IzdavačCentar za napredne studije
FormatA5
UvezMehki
ISBN978-9926-471-54-5
Broj stranica105
Cijena14,00 KM
Dostupna u:Centar za napredne studije
KontaktEmail: office@cns.ba, telefon: 033716042
Autor(i)

O KNJIZI

Jezgrovita studija Arapska poetika nastala je kao plod Adonisovih predavanja na College de France u Parizu, sredinom 1984. godine. Arapska poetika predstavlja sukus Adonisovih promišljanja i propitivanja golemoga pjesničkoga blaga kod Arapa, odnosno složene uloge pjesnika unutar arapskog kulturalnog kruga. Adonis je posljednje izdanje Poetike objavio i dodatno uredio 2000. godine, pa se ova knjiga, stoga, može smatrati sublimnim metakomentarom njegovih teorijskih postavki koje je detaljno razlagao u svojim studijama arapske kulture i književnosti.

Jedna od središnjih misli Adonisovog teorijskog pristupa jeste da se neprestano mora tragati za dodatnom perspektivom koja će u isti mah razobličavati i dopunjavati rigidnu monolitnost postojećih definicija poezije, mišljenja i svijeta. Vjerovatno je i to bio jedan od razloga trajnog uspjeha ove značajne studije kako u arapskom svijetu, tako i na Zapadu, za koju je Edward Said kazao da predstavlja „jedno od intelektualno najpoticajnijih arapskih djela“ i „vrijedan manifest te kulture“.

Mirza Sarajkić

O AUTORU

Ali Ahmad Said Isbir – Adonis (Sirija, 1930) jedan je od najutjecajnijih pjesnika, kritičara i esejista u savremenoj arapskoj književnosti. Ključna figura arapske poezije, Adonis u svom djelu spaja duboko poznavanje klasične arapske poezije i revolucionarni poetski izričaj. Adonis je predvodio avangardni modernistički pokret u arapskoj poeziji u drugoj polovici 20. stoljeća. Objavio je dvadeset dvije zbirke poezije i na desetine proznih i književnoteorijskih djela, uključujući pionirsko Arapska poetika. Dobitnik je Nagrade Bjørnson Norveške akademije za književnost i slobodu izražavanja, Goetheove nagrade za književnost, međunarodne nagrade za poeziju Nazim Hikmet, nagrade za najboljeg pjesnika u Siriji i Libanu te nagrade Međunarodnog bijenala pjesama u Bruxellesu. Izabran je za člana akademije Stéphané Mallarmé 1983. Adonis je predavao na Univerzitetu Sorbonne, Univerzitetu u Damasku i Univerzitetu u Libanu. Živi u Parizu.