Utvrđivanje autentičnosti hadisa: redefiniranje kriterija

NaslovUtvrđivanje autentičnosti hadisa: redefiniranje kriterija (Bosnian)
Naslov originalaAuthentication of Hadith: Redefining the Criteria
PrevodilacFadilj Maljoki
Godina izdanja2019
IzdavačCentar za napredne studije
FormatA5
UvezMehki
ISBN978-9926-471-09-5
Broj stranica267
Cijena15,00 KM
Dostupno uCentar za napredne studije
KontaktEmail: office@cns.ba, telefon: 033716042
Autor(i)

U današnjem kompleksnom i nasilnom svijetu posljedice oslanjanja na lažne i krivotvorene hadise kako bi se opravdalo ekstremno ponašanje, zlostavljanje, a posebno zlostavljanje žena, i izdavanje fetvi koje pozivaju na djela nasilja jesu vrlo opasne. Israr Khan obrađuje osjetljivu temu i fokusira se na kriterije koje su usvojili sastavljači temeljnih hadiskih zbirki kako bi dokazao da je usredređenost na spojenost i vjerodostojnost niza prenosilaca, a ne na sadržaj hadisa, dovela do toga da ove zbirke uključuju određene hadise koji se izravno suprotstavljaju drugim hadisima, predstavljaju Poslanika, s.a.v.s., u neobičnom svjetlu i ne odražavaju i/ili se suprotstavljaju učenjima Kur’ana.

Autor podrobno prati historijski razvoj usmene i pisane tradicije te brojne ciljane pokušaje fabriciranja hadisa, sistematično osporavajući vjerodostojnost određenih hadisa koji su naširoko prihvaćeni kao autentični. Poznate zbirke koje danas imamo rezultat su razvoja hadiske kritike, i muslimanski učenjaci zaslužuju veliku zahvalnost ne samo za njihov mukotrpan rad, već i za neprocjenjivi doprinos očuvanju hadiskih djela. Međutim, ističe autor, proces se nastavlja, a sveprisutno stajalište da su vrata idžtihada po pitanju autentičnosti hadisa zatvorena treba biti pomno i sistematično preispitano.

Utvrđivanje autentičnosti hadisa: redefiniranje kriterija


Israr Ahmad Khan vanredni je profesor na Odsjeku za kurʼanske i sunnetske nauke Internacionalnog islamskog univerziteta u Maleziji. Doktorirao je u oblasti teologije na Muslimanskom univerzitetu Aligarh u Indiji. Uže područje njegovog interesovanja su kurʼanske i hadiske nauke. Preveo je nekoliko djela s arapskog jezika na urdu, engleski i hindu te napisao nekoliko djela na engleskom jeziku: Qur’anic Studies: An Introduction (2000), The Theory of Abrogation: A Critical Evaluation (2006) i Understanding the Qur’an: A Reflection (2006). Član je uredničkog kolegija nekoliko internacionalnih naučnih časopisa, uključujući i Intellectual Discourse kojeg izdaje Internacionalni islamski univerzitet u Maleziji. Objavljuje članke u recenziranim časopisima, te učestvuje na brojnim međunarodnim konferencijama i seminarima.