Od Srebrenice do svjetla na kraju tunela: sjećanja

NaslovOd Srebrenice do svjetla na kraju tunela: sjećanja (Bosnian)
Godina izdanja2020
IzdavačCentar za napredne studije
FormatA5
UvezMehki
ISBN978-9926-471-28-6
Broj stranica338
Cijena25,00 KM
Dostupno uCentar za napredne studije
KontaktEmail: office@cns.ba, telefon: 033716042
Autor(i)

Želio sam ispričati dvije priče ‒ ličnu i priču moga oca. Ja sam preživio genocid s grupom koja je bila u Potočarima. Bio sam trinaestogodišnjak, a to je bila starosna dob koja je predstavljala granicu za odvajanje muškaraca od žena i djece na punktu smrti u Potočarima. Uspio sam proći punkt. Mnogi moji vršnjaci nisu. I otac je nakon dva mjeseca lutanja po šumama uspio doći u Kladanj na slobodnu teritoriju. Mnogi nisu.

(odlomak iz knjige)

Cilj autora je bio da svojim sjećanjima otrgne od zaborava jedno vrijeme, koje je ostavilo snažnog traga na njega i njegovu najbližu rodbinu, koja je danas rasuta u državama širom svijeta. Ovo sjećanje Azira Osmanovića je i najbolja opomena da zločin ne smije biti dio zaborava, već pamćenja, kako se nikad i nikom ne bi ponovo genocid i strahote kroz koje su prošli Bošnjaci Srebrenice. Rukopis ima memoarsko-monografski karakter. Obiluje velikim brojem važnih historijskih činjenica, koje nam mogu pomoći u boljem razumijevanju događaja vezanih za agresiju i genocid nad Bošnjacima Srebrenice. Koliko god teme o genocidu nad Bošnjacima Srebrenice bile teške i složene, neophodno ih je istraživati i prezentovati.

Prof. dr. Izet Šabotić

Svi vi koji ste imali priliku da čitate o stradanjima Jevreja koji su bili žrtve holokausta u Drugom svjetskom ratu ili o stradanju Bošnjaka u periodu agresije i genocida počinjenog u julu 1995. godine, već znate da je pred vama knjiga koja će vas uznemiriti, ali koju nećete moći ispustiti iz ruku sve dok je ne pročitate. Poslije čitanja ovakve knjige osjećate potrebu da nešto promijenite, da reagujete, jer je riječ o knjizi koja zbog svog sadržaja glavu pomjera ustranu i zbog koje se dobro zamislite.

Prof. Hajrudin Mešić

Srebrenice do svjetla na kraju tunela: sjećanja


Azir OsmanovićAzir Osmanović (r. 1982) magistar je historije i kustos Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari. Svjedočio je genocidu kao trinaestogodišnji dječak, kad mu je ubijeno mnogo članova bliže porodice. Bio je društveno aktivan i učesnik različitih aktivnosti i procesa vezanih za integraciju povratničke populacije u društveni život grada. Pohađao je brojne seminare, radionice i okrugle stolove o temi prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Srebrenice. Koautor je knjige Prekinuto djetinstvo Srebrenice i saradnik na knjizi Spomen-obilježja na području opštine Srebrenica. Oženjen je i otac troje djece.