Sloboda vjere na radnom mjestu u Sjedinjenim Američkim Državama

NaslovSloboda vjere na radnom mjestu u Sjedinjenim Američkim Državama (Bosnian)
Godina izdanja2015
IzdavačCentar za napredne studije
FormatA5
UvezMehki
ISBN978-9958-022-20-3
Broj stranica187
Cijena10,00 KM
KontaktEmail: office@cns.ba, telefon: 033716042
Autor(i)

Cilj ove publikacije je da se predstave pravni okvir, institucije nadležne za sprovođenje zakona i najvažnije presude koje se odnose na zaštite slobode na radnom mjestu u SAD-u. Također, namjera je da se predstave prava i obaveze kako poslodavaca, tako i uposlenika u skladu s tim pravnim izvorima. Vjerski konflikt na radnom mjestu može nastati u različitim kontekstima kao što je npr. zahtjev radnika da prisustvuje vjerskom obredu, da nosi vjersku odjeću, ili da ima neko od vjerskih obilježja ili neki drugi vid ponašanja koji zahtijeva njegova religija. Religija se u SAD-u ne tretira samo kao status, kao što su rasa ili spol, nego i više od toga, jer zakoni u SAD-u štite ne samo vjersko vjerovanje nego i vjersku praksu, tj. štiti se i sve ono što zaposlenik može raditi u skladu sa svojom religijom.

Kada se pojavi vjerski konflikt (sukob između radnih obaveza i vjerovanja ili vjerske prakse zaposlenika), od poslodavca se može zatražiti da izvrši razumnu prilagodbu, tj. da uskladi radne obaveze s vjerovanjem ili vjerskom praksom zaposlenika. To naravno otvara nova druga pitanja. Kada? Kako? Na čiju inicijativu? Po kojoj cijeni?

Ova knjiga predstavlja primjere koji će dati odgovore na ova pitanja. Bosna i Hercegovina je u fazi iznalaženja svog modela sekularne države i bilo bi nam drago kada bi ova knjiga inicirala da BiH preuzme neka od dobrih rješenja o zaštiti slobode vjere iz SAD-a. Knjiga je posvećena svim zaposlenicima kojima je na bilo koji način uskraćeno pravo na slobodu vjere.

Iz Uvoda

Kompletnu publikaciju u PDF formatu možete preuzeti OVDJE.


Emir Kovačević rođen je 1961. godine u Banovićima. Pravni fakultet završio je u Sarajevu, a u istom gradu 1999. godine otvara i advokatsku kancelariju. Ispred Islamske zajednice u BiH aktivno je angažiran u radu Međureligijskog vijeća u BiH. Kao koordinator pravne ekspertne grupe Međureligijskog vijeća radio je na izradi nacrta Zakona o pravnom statusu crkava i vjerskih zajednica u BiH i Zakonu o zabrani diskriminacije. Autor je knjige “Sloboda vjere u presudama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu” koja je objavljena 2013. godine u izdanju Friedrich Naumann Stiftung. Objavio je više radova na temu slobode vjere u časopisima i novinama: Pravna misao, Preporod, Novi Muallim, Glasnik IZ, Religijski pogledi.