Idžtihad i obnova

NaslovIdžtihad i obnova (Bosnian)
Naslov originalaIjtihad and Renewal
PrevodilacNedim Begović
Godina izdanja2019
IzdavačCentar za napredne studije
FormatA5
UvezMehki
ISBN978-9926-471-08-8
Broj stranica156
Cijena13,00 KM
Dostupno uCentar za napredne studije
KontaktEmail: office@cns.ba, telefon: 033716042
Autor(i)

U ranim stoljećima islama odgovor muslimana na različita pitanja i izazove s kojima se suočavala njihova brzo rastuća zajednica bilo je korištenje intelekta i nezavisnog rasuđivanja, utemeljenog na Kur'anu i Sunnetu, s ciljem iznalaženja odgovarajućih rješenja. Ova praksa naziva se idžtihad. Međutim, kako su prolazila stoljeća, vrata idžtihada postala su uglavnom zatvorena (mada je ovo pitanje složenije) u korist slijeđenja postojećih pravila koja su razvili učenjaci, putem analogije, premda su ona bila vremenski i kontekstualno utemeljena. Ovaj razvoj dogodio se, tvrdi se, do te mjere da su razum i upotreba intelekta, koji su sada zarobljeni u školama mišljenja (mezhebima) i ranijoj naučnoj misli, stagnirali, a također i muslimanski svijet.

Idžtihad i obnova

Idžtihad i obnova zastupa tezu da je kalemljenje rješenja koja su ukorijenjena u prošlosti na složene i jedinstvene realnosti našeg vremena, u perspektivi jedne veličine koja odgovara svima, paralizirala vitalnost islamske misli i poremetila njen osjećaj pravca, te da je za obnovu muslimanskog svijeta, nakon stoljeća nazadovanja, potrebno da oživimo praksu idžtihada. Fokusiranje pažnje na mišljenje kojim se iznalaze rješenja za nas same, utemeljena na našem vremenu i prostoru, koristeći se pritom mudrošću i iskustvom prošlosti koji su ukorijenjeni u Kur'anu i Sunnetu kao sredstvima ovog napora, iako nije jedino rješenje, zasigurno jeste potrebno i moćno.

Said Shabbar je profesor na Fakultetu umjetnosti i humanističkih nauka Univerziteta Cadi Ayyad u Beni-Mellalu, Maroko, gdje je također rukovodio Trećom razvojnom i istraživačkom jedinicom, koja se bavi islamskom misli i međureligijskim i međukulturalnim dijalogom. Obavljao je i dužnost direktora Centra za znanje i civilizacijske studije i rukovodioca Istraživačke grupe za pitanja terminologije. Bio je gostujući profesor na nekoliko drugih marokanskih i drugih arapskih univerziteta. Član je brojnih akademskih i kulturnih društava, učesnik na brojnim seminarima i konferencijama, kako nacionalnim, tako i internacionalnim, i autor članaka u marokanskim i međunarodnim akademskim časopisima.


 


PREUZIMANJE: Idžtihad i obnova – Said Shabbar