Forenzička psihijatrija u islamskom pravu

NaslovForenzička psihijatrija u islamskom pravu (Bosnian)
Naslov originalaForensic Psychiatry in Islamic Jurisprudence
PrevodilacMustafa Šuvalija
Godina izdanja2018
IzdavačCentar za napredne studije
FormatB5
UvezMehki
ISBN978-9958-022-81-4
Broj stranica208
Cijena14,00 KM
Dostupno uCentar za napredne studije
KontaktEmail: office@cns.ba, telefon: 033716042
Autor(i)

Forenzička psihijatrija je subspecijalnost psihijatrije u kojoj se naučna i klinička stručna znanja primjenjuju na pravna pitanja u zakonskim kontekstima koji obuhvaćaju građanske, kaznene, popravne i zakonodavne predmete; forenzička psihijatrija treba se prakticirati u skladu sa smjernicama i etičkim načelima iskazanim u psihijatrijskom pozivu.

Značaj forenzičke psihijatrije nije ograničen činjenicom da ona pokriva presjek između zakona i medicine, dva velika polja znanja u ljudskom životu. Zapravo, ona se dotiče pitanja koja utiču na pojedinca i društvo u cjelini kroz izravno učešće u kaznenom, građanskom i, prije svega, porodičnom pravu.

Ovo je prva knjiga u polju forenzičke psihijatrije s težištem na primjenu psihijatrije u pravnim pitanjima vezanim za islamsku pravnu praksu.


Dr. Kutaiba S. Chaleby specijalista je forenzičke psihijatrije sa širokim i opsežnim znanjem predmetnog područja, koje kombinira s pristupačnošću šerijatskom zakonu. Rođen je u Iraku. Diplomirao je na medicinskom fakultetu Univerziteta u Bagdadu 1970. godine. Član je Arapske asocijacije psihijatara kao i jedan od urednika Arapskog časopisa za psihijatriju.  Američko udruženje psihijatara mu je dodijelilo počasnu titulu „istaknuti član“ 1990. godine. Objavio je više od trideset knjiga.