Ислам: религија, пракса, култура и светски поредак

NaslovИслам: религија, пракса, култура и светски поредак (Serbian)
Naslov originalaIslam: Religion, Practice, Culture & World Order
PrevodilacA. Mulović
Godina izdanja2022
IzdavačCentar za napredne studije
FormatA5
UvezMehki
ISBN978-86-80804-08-8
Broj stranica119
Dostupno uCentar za napredne studije
KontaktEmail: office@cns.ba, telefon: 033716042
Autor(i)

Ел Фаруки је био зачетник и активни учесник дијалога ислама с другим религијама на Западу. Као грађанин, становник Запада, eл Фаруки је био активан у покрету међурелигијског дијалога који је зачет 1960-их на Западу, након чега су уследиле иницијативе Светског већа цркава и Други ватикански сабор. Можемо приметити да управо ова књига има тај дијалошки аспект eл Фарукијевог интелектуалног ангажмана, будући да он у њој представља значење и поруку ислама широј светској заједници. У том свом подухвату, он муслиманску епистемологију прилагођава новим временима.

Ел Фаруки је поставио темеље једне нове интерпретације и анализе суштине исламског религијског принципа тевхида и његовог значаја за различите димензије људског живота, мишљења и праксе. Заправо, његов многострани академски допринос подигао је исламске науке на виши интелектуални ниво и тај значај и данас опстаје.


Исмаил Раџи ел Фаруки (1921⎼1986) познати је палестинско-амерички исламски мислилац и компаративист религија. Предавао је на Централном институту за проучавање ислама у Карачију, на Универзитету Мекгил, на универзитетима у Чикагу и Сиракузи те на Универзитету Темпл. Један је од оснивача Међународног института за исламску мисао (IIIT). Написао је, приредио или превео двадесет и пет књига и објавио више од стотину радова. Најзначајнија дела су му: Tawhid: Its Implications for Thought and Life (издање на босанском: Тевхид: импликације на мишљење и живот, Ел-Калем и Центар за напредне студије, 2011), Islam and Other Faiths (издање на босанском: Ислам и друге вјере, Центар за напредне студије, 2017), The Cultural Atlas of Islam (у коауторству са супругом Ламијом ел Фаруки) и Christian Ethics: A Systematic and Historical Analysis of Its Dominant Ideas.

Књига је у ПДФу доступна овдје: