BYS: Nastavak aktivnosti

2 Novembar 2016
Komentari 0
2 Novembra 2016, Komentari 0
U posljednjoj sedmici mjeseca oktobra i početkom novembra nastavljene su aktivnosti u okviru Balkanske škole za mlade za prvu generaciju programa.

U utorak, 25. oktobra i 1. novembra, polaznici su imali priliku slušati uvodna predavanja iz oblasti prava koje je održao doc. dr. Vedad Gurda sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Izlaganja dr. Gurde obuhvatila su predstavljanje osnovnih pojmova pravne nauke sa posebnim osvrtom na odnose različitih nivoa vlasti (zakonodavna, izvršna i sudska) u određenom društvu i državi.

_mg_2246-large

Pored uvodnog predavanja iz oblasti prava, polaznici Balkanske škole za mlade su u periodu 28-30. oktobra boravili u edukativnoj posjeti Beogradu. Glavni povod posjete bio je međunarodni sajam knjige i učila koji se protekle sedmice održavao u prijestolnici Republike Srbije.

_mg_2277-large

Domaćin posjete Beogradu, bio je izvršni direktor Balkanskog centra za Bliski istok mr. Ivan Ejub Kostić. Pored posjete sajmu, polaznici su imali priliku obići znamenitosti Beograda i upoznati se sa kulturno-historijskim naslijeđem grada kroz kazivanja mr. Kostića. Između ostalog, polaznici su obišli Kalemegdan, glavnu beogradsku ulicu Knez Mihailovu, Filološki i Filozofski fakultet, Narodnu biblioteku, Bajrakli džamiju, Trg Republike, zgradu Skupštine, predsjedničku palatu, crkvu Sv. Marka i Hram Sv. Save.

img_2305-large

Po završetku obilaska sajma i znamenitosti Beograda, upriličeno je predavanje na temu Položaj manjina u Republici Srbiji sa posebnim ostvrtom na zajednicu muslimana. Predavanje koje je održao mr. Ivan Ejub Kostić obuhvatilo je kratki historijski pregled položaja manjina u Srbiji sa akcentom na trenutnu (političku) situaciju kada su u pitanju manjinska prava u Republici Srbiji.

_mg_2435-large

Upisivanje komentara onemogućeno.