Faculty Member

Bosanski jezik

U potrazi za dubinama nebeskog plavetnila: Eseji o vjeri u XXI stoljeću

Enes Karić

Ovih dana u izdanju Centra za napredne studije i El-Kalema iz štampe je izašla knjiga U potrazi za dubinama nebeskog plavetnila: Eseji o vjeri u XXI stoljeću profesora Enesa Karića.

U ovodnoj riječi autor je zabilježio:

Ovi eseji su napisani tokom nedavnog perioda, od 2008. do 2013. godine. Tematski su razuđeni, ali sve njih donekle objedinjavaju pitanja o tome kako danas govoriti o velikim temama religije, filozofije i ekologije u XXI stoljeću. Tu i tamo, na stranicama ovih eseja, ponuđeni su i mogući odgovori, ili pokušaji da se makar izdaleka ukaže na te odgovore.

Prvo desetljeće XXI stoljeća bilo je vrijeme osvrtanja na moderna pregalaštva čovjekova za potonjih tri stotine godina. U ovim esejima o tome ima nekoliko napomena, ponekada i pokušaja da se o modernosti ponude kraći komentari. Mjestimice se jedan dio ovih eseja bavi hitnim pitanjima i odgovorima kako vratiti povjerenje među religije i vjernike u XXI stoljeću. Na mnogim stranicama ovih eseja govori se o vjeri i pojedincu, te o tome šta danas znači pojedinačno suočenje sa vjerskim istinama.

Autor nije mogao izbjeći neprijatnost  da ovi eseji u nekoliko navrata budu “žestoki“,  a ponekada, opet, “blagi“, sve prema duhovnim raspoloženjima koja su ga oslovila tokom ovih godina.

Ipak, rijetko prisutna “žestina“ na   stranicama ove knjižice nahodi se samo s jednim ciljem: Da se vidi da li su u današnjim čitanjima vremena, kao i u učenjima Kur᾽āna i svojih vjerskih štiva, muslimani pokušali naći podsticaje za dostojanstveniji život svijeta u  XXI stoljeću.