Faculty Member

Engleski jezik

The Other European Muslims: A Bosnian Experience

Fikret Karčić

Sredinom mjeseca decembra 2015. godine, u izdanju Centra za napredne studije, iz štampe je izašla knjiga pod naslovom The Other European Muslims: A Bosnian Experience autora Fikreta Karčića.

Ova knjiga obuhvata jedanaest članaka objavljenih na engleskom jeziku u razdoblju između 1995-2010. godine. Članci su objavljivani u tri časopisa s kojima je autor sarađivao: Intellectual Discourse (International Islamic University Malaysia), Islamic Studies (Islamic Research Institute, Islamabad), The Islamic Quarterly (London). Dva članka su objavljena kao poglavlja u knjigama na temu islam u Europi.

Knjiga je podijeljena u tri dijela koja odražavaju područja autorovog interesa: islamske nauke, islamski preporod i institucije u Bosni i Hercegovini, te historija muslimana Balkana.

Prikupljanje članaka objavljenih u raznim publikacijama i njihovo uvrštavanje u jednu knjigu daje člancima novi život i novu dimenziju. Odvojene teme postaju dijelovi nove cjeline, te pitanja koja su tretirana pojedinačno sada mogu biti posmatrana u širem smislu.

Kompletno djelo u PDF formatu možete preuzeti OVDJE.