Faculty Member

Engleski jezik

Myth of Bosniak Pan-Islamism

Amir Karić

Krajem mjeseca oktobra 2015. godine, u izdanju Centra za napredne studije, iz štampe je izašla knjiga Myth of Bosniak Pan-Islamism, autora Amira Karića. Publikacija predstavlja prijevod djela originalnog naslova Panislamizam u Bosni na engleski jezik, a koje je prevela Amila Karahasanović.

Tokom XX stoljeća, posebno tokom njegove druge polovine, pojam panislamizam je često upotrebljavan kao politička optužba upućivana na adresu jugoslovenskih muslimana, uglavnom Bošnjaka, i to pojedinaca afirmiranih u različitim oblastima društvenog života, s ciljem njihove diskreditacije. Taj trend nasilnog panislamiziranja Bošnjaka nastavljen je sve do današnjih dana, što posebno zabrinjava. To u značajnoj mjeri usložnjava položaj ovog naroda, kao i međunarodni položaj Bosne i Hercegovine, posebno u kontekstu globalnih odnosa u posljednjih nekoliko godina, tokom kojih su islam i muslimani dovedeni u fokus interesiranja svjetske javnosti.

U ovoj knjizi autor je nastojao predstaviti sve relevantne činjenice o temi panislamizma u Bosni i Hercegovini u prvoj polovini XX stoljeća i dokazati apsurdnost i neutemeljenost spomenute optužbe.

Kompletno djelo u PDF formatu možete preuzeti OVDJE.