Faculty Member

Bosanski jezik

Muslimanski svijet: populacija i religioznost

Azra Mulović i Hikmet Karčić (priređivači)

Ova publikacija sažima rezultate četiri velika istraživanja koja je u periodu 2009-2012. godine provela poznata istraživačka kuća “Pew Research Center – Forum on Religion and Public Life” iz Washingtona.

Riječ je o slijedeća četiri istraživanja:

– Mapping the Global Muslim Population: A Report on the Size and Distribution of the World’s Muslim Population, oktobar 2009.

– The Future Global Muslim Population: Projections for 2010-2030, januar 2011.

– The World’s Muslims: Unity and Diversity, august 2012.

– The World’s Muslims: Religion, Politics and Society, april 2013. godine

Čitaocu koji nije naviknut na statističke zamke skrećemo pažnju da treba biti oprezan s izvođenjem zaključaka iz ponuđenih podataka. Naime, ovakva međunarodna istraživanja nezahvalna su jer isto pitanje nerijetko bude različito shvaćeno u različitim sredinama. Tako “religiozan” ne znači isto u Turskoj i u Bosni i Hercegovini. U nekim sredinama se poistovjećuje davanje zekata i sadekatu-l-fitra, dok se u drugima to ne čini. Ako to dvoje ne razdvojite, dobit ćete neuporedive podatke. Konačno, mnogo je onih koji poste samo nekoliko dana ali ne i cijeli ramazan. Takve suptilne razlike u ovim istraživanjima su zanemarene.

Zbog svega rečenog treba biti oprezan prilikom tumačenja datih podataka. Ipak, s obzirom da su ovo rijetko stručne demografske procjene i komparativna istraživanja religioznosti u muslimanskom svijetu, smatrali smo korisnim predstaviti ih bosansko-hercegovačkoj javnosti.

Publikaciju u cjelosti možete preuzeti OVDJE u PDF formatu.