Faculty Member

Bosanski jezik

Muslimanski doprinos svjetskoj civilizaciji

M. Basheer Ahmed, Syed A. Ahsani i Dilnawaz A. Siddiqui

Uredili: M. Basheer Ahmed, Syed A. Ahsani i Dilnawaz A. Siddiqui

Original: Muslim Contributions to World Civilization, Herndon, SAD, International Institutte of Islamic Thought, 2005.

Preveli: Anisa Lojo-Bajrić, Aid Smajić, Ahmet Alibašić

El-Kalem i Centar za napredne studije Sarajevo, 1431./2010.

Centar za napredne studije i El-Kalem sa velikim zadovoljstvom predstavljaju djelo koje obrađuje intelektualnu ostavštinu islama svjetskoj civilizaciji. Sjajan doprinos islama nauci, umjetnosti i kulturi predstavlja neprolazno i dragocjeno naslijeđe koje treba sačuvati za buduće generacije. Velika postignuća muslimanskih naučnika su rijetko, ako ikada, priznata u formalnom obrazovanju, a njihov identitet, porijeklo i uticaj su i danas nepoznati.

Cilj ovog djela jeste da čitaoce ukratko upozna sa intelektualnom historijom muslimana i doprinosom kojeg su eminentni muslimanski stručnjaci dali u nekim poljima nauke kao što su: osnovna i primijenjena fizika i biologija, medicina, pravna i politička teorija i praksa, ekonomski i finansijski koncepti, modeli i institucije itd.

Doprinos muslimana drugim poljima, kao što su: jezik i književnost, likovna umjetnost i arhitektura, nije ovdje obrađen i zahtijeva posebnu studiju. Bolje razumijevanje, dijeljenje i priznanje našeg zajedničkog ljudskog naslijeđa jeste neophodno da bi se civilizacija očuvala. Uzevši u obzir danas široko rasprostranjene negativne stereotipe i vještački izvedeno nerazumijevanje islama i muslimana, objavljivanje djela o muslimanskom doprinosu svjetskoj civilizaciji je od vitalnog značaja za ispravljanje učinjene nepravde i vraćanja iskrivljene historijske istine.

Knjigu u cjelosti možete preuzeti OVDJE.