Faculty Member

Bosanski jezik

Međuvjerski dijalog: vodič za muslimane

Muhammad Shafiq i Mohammed Abu-Nimer

Centar za napredne studije sa zadovoljstvom predstavlja publikaciju Međuvjerski dijalog: vodič za muslimane autora Muhammada Shafiqa i Mohammeda Abu-Nimera. Knjiga predstavlja bosanski prijevod djela Interfaith Dialogue: A Guide For Muslims koji je pripremila A. Mulović.

Prvenstvena uloga međuvjerskog dijaloga jeste uklanjanje nesporazuma i prihvatanje razlika, a cilj je stvaranje ozračja miroljubive koegzistencije i harmoničnih društvenih odnosa.

***

Međuvjerski dijalog ni na koji način nije jednostavan: odbrambene reakcije, neugodna komunikacija i želja ljudi da im ništa ne ugrozi duboko usađene principe neke su od zamki koje lahko osujete i najbolje poduzeće.

***

Ovaj vodič fokusira se na međuvjerski dijalog među Jevrejima, kršćanima i muslimanima zato što oni pripadaju abrahamovskoj / ibrahimovskoj tradiciji. Međutim, zbog toga se ne smije izbjegavati ili zanemarivati potreba izrade sličnih dokumenata za međuvjerski dijalog s hinduistima, budistima i pripadnicima drugih neabrahamovskih religija. Naprotiv, budući da preko 80 procenata svih muslimana živi na Indijskom potkontinentu i u Aziji, muslimani imaju daleko više svakodnevnih kontakata s njima, nego s Jevrejima i kršćanima. Naš vodič odgovor je na širenje područja međuvjerskih odnosa između Jevreja, kršćana i muslimana u aktuelnim geopolitičkim promjenama.


Muhammad Shafiq profesor je islamskih i religijskih studija te izvršni direktor Centra za međuvjerske studije i dijalog na Nazareth koledžu u Roschesteru (New York, SAD).

Direktor je i imam islamskog centra u Rochesteru, kao i aktivan sudionik nekolicine međuvjerskih foruma. Objavio je više od četrdeset članaka i nekoliko knjiga među kojima je The Growth of Islamic Thought in North America (Amana Publications, 1994).

Mohammed Abu-Nimer profesor je na Fakultetu za međunarodni mir i rješavanje konflikta i direktor Instituta za izgradnju i razvoj mira na Američkom univerzitetu (Washington, SAD). Direktor je i suosnivač Instituta za mir i pravdu Salam. Na polju međuvjerskog dijaloga aktivan je Americi i širom muslimanskog svijeta više od dvije decenije. Objavio je nekoliko knjiga iz oblasti međuvjerskog dijaloga među kojima je Unity and Diversity: Interfaith Dialogue in the Middle East (United States Institute of Peace Press, 2007 i 2011).


 


 

PREUZIMANJE: Međuvjerski dijalog (vodič za muslimane) – Muhammad Shafiq i Mohammed Abu-Nimer