Faculty Member

Bosanski jezik

Mali leksikon velikih tema

Samedin Kadić

Centar za napredne studije sa zadovoljstvom predstavlja publikaciju Mali leksikon velikih tema autora Samedina Kadića.


Ova knjižica je zamišljena kao registar ili bilježnica onih tema koje generički obuhvataju neke najvažnije globalne trendove i tendencije koji određuju našu sadašnjost i trasiraju srednjoročnu budućnost.


Kažem registar misleći na popularnu formu „keynotes“ koja pribire glavne niti savremenosti u jedan pregledan skup, kako bi se u ovom dinamičnom vremenu hiperdiferenciranih specijalnosti, ponudila kakva-takva slika svijeta.


Na temelju postojećih trendova je moguće vršiti izvjesna planiranja i koliko-toliko utemeljeno razmišljati o budućnosti. Da bi proučavanje budućnosti bilo sistematično potrebno je najprije posjedovati jasan uvid u sadašnjost. Budućnost, poput prirode, ne pravi skokove, ona je organski produžetak proteklog vremena. U vrevi sadašnjosti neprestano se pokazuju mali signali koji najavljuju nadolazeće velike trendove.


Činjenica je da tržište uglavnom definira trendove, kao što uglavnom definira i istinu. Ali to, naravno, ne znači da su svi tržišni trendovi dobri po ljudsku zajednicu, kao što nas ništa ne obavezuje da pogrešno slijedimo trendove. Naša je obaveza tek da ih prepoznamo, a onda, ako to nije preambiciozno, da ih mijenjamo, preusmjeravamo.