Faculty Member

Bosanski jezik

Ismaʿil al-Faruqi: odabrani eseji

Ismaʿil al-Faruqi

Centar za napredne studije sa zadovoljstvom predstavlja publikaciju Ismaʿil al-Faruqi: odabrani eseji autora Ismaʿila al-Faruqija. Ona predstavlja bosanski prijevod djela Ismaʿil al-Faruqi: Selected Essays koji je pripremila Amila Karahasanović.

Ismaʿil al-Faruqi: odabrani eseji

Kao autoritet za pitanja islama i komparativne religije, profesor Ismaʿil al-Faruqi ostavio je izuzetno intelektualno naslijeđe u čiju čast su odabrani i objavljeni ovi eseji, nastojeći ga prikazati kao darovitog učenjaka koji je bio u stanju lucidnom logikom i racionalnim naučnim argumentima potkrijepiti svoju misao o čitavom nizu značajnih i složenih pitanja, pri čemu je općenito i široko propitivao i procjenjivao dominantne ideje i koncepte, sve vrijeme zadržavajući tevhidsku perspektivu.

Al-Faruqi zadire u samu srž rasprave o metafizičkoj prirodi vrijednosti u zapadnoj i tradiciji islama, o povijesti religija i drugim temama, nudeći upute čitateljima kako jasno razumijevati određena pitanja, te kako ih islam tretira.

Pitanja koja al-Faruqi razmatra nije jednostavno shvatiti, a jezik koji pri tome koristi visoko je specijaliziran, no nadati se da će, barem u najvećem dijelu, stručna, kao i šira, čitalačka publika imati koristi od ponuđenih perspektiva i razmatranih pitanja.


 


 

PREUZIMANJE: Isma'il al-Faruqi (odabrani eseji)