Faculty Member

Bosanski jezik

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini – Dvije decenije dr. Mustafe ef. Cerića

Grupa autora

Knjiga u izdanju Centra za napredne studije je zbornik radova i eseja napisanih u čast reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića a u povodu šezdeset godina njegovog života i dvadeset godina provedenih na čelu Islamske zajednice.


Knjiga se sastoji od tekstova četrdeset i četiri domaća i strana autora, istaknutih bivših i sadašnjih dužnosnika različitih zajednica i organizacija, uglednih intelektualaca i istraživača. Domaći autori uglavnom govore o različitim dimenzijama razvoja i djelovanja Islamske zajednice u periodu 1993.-2012. god., dok strani autori pišu o svojim iskustvima sa dr. Cerićem.

Knjiga je promovirana na istoimenoj svečanosti u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u utorak, 18. septembra 2012. godine, u novoj zgradi Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu.

Na svečanosti je istaknuto da se dr. Cerić preuzevši dužnost reisu-l-uleme pokazao kao ambiciozna, vrijedna i snažna osoba, te da je postavio teško dostižne standarde po količini energije i emocije s kojom je radio, kao i po nivou tolerancije prema kritičarima njegovog rada.

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić rekao je da se on i reisu-l-ulema dr. Cerić mogu pohvaliti činjenicom da nikad nisu prekinuli dijalog, koji možda i nije uvijek bio najbolji.

“Vodilo me je zlatno pravilo evanđelja da ono što ne želiš da čine tebi ni ti ne trebaš činiti drugima, što stoji i u časnom Kur’anu. Smatram da što budemo istrajniji u izgradnji našeg dijaloga, to ćemo više doprinijeti izgradnji bolje budućnosti,” dodao je Puljić.

Predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci pozdravio je prisutne sa “šalom i selam”, pojasnivši da iako to malo različito zvuči, ipak isto znači.

Naglasio je da rat koji je vođen na ovim prostorima nije bio vjerski, već da su političari, koji su uvijek jači, iskoristili vjeru za svoje ciljeve.

“Kada sam prvi put upoznao reisa Cerića, u ratu, upitao me da li mi Jevreji imamo košer hrane. Ja sam odgovorio da nemamo, na šta mi je on rekao da je u Čikagu često jeo u košer restoranima i da mu se to jako svidjelo. Kada je napokon u Sarajevo stiglo malo košer hrane, ja sam nešto poklonio reisu Ceriću i siguran sam da je u tome uživao”, prisjetio se Finci.

Potcrtao je da su Jevreji po dolasku na ove prostore postali komšije i prijatelji s musimanima, te da u dugoj historiji nije bilo sukoba, već samo saradnje i pomaganja između njih.

Ugo Vlaisavljević kazao je da je reisu-l-ulema Cerić politički najeksponiraniji vjerski lider na ovim prostorima u poslijeratnom periodu.

“Niko nije bio toliko kritikovan i vrijeđan, a svi grijesi svodili su mu se na beskompromisno političko djelovanje u ime Bošnjaka. Može se s pravom govoriti o Cerićevim provokativnim istupima, ali to je jedna od dječijih bolesti ovdašnje liberalne demokratije”, smatra Vlaisavljević.

Posebno emotivno o svom iskustvu sa reisu-l-ulemom govorio je profesor John L. Esposito, doajen američke islamistike i direktor Centra princ Talal bin Velid na Georgetown univerzitetu u Washingtonu.

Bivši biskup Osla i član komiteta Nobelove nagrade za mir je u svom nadahnutom govoru između ostalog kazao da stalno traga za kandidatima za Nobelovu nagradu ali da to ne treba shvatiti kao obećanje.

Skupu su se obratili i Dr. Anas Al-Shaikh-Ali, iz Međunarodnog instituta za islamsku misoa, profesor Alparslan Ačikgenč iz Turske, te akademik Ferid Muhić. Svečanost je upotpunila izložba Mehmeda Akšamije o životu i radu reisu-l-uleme na 53 velika postera.

U nastavku donosimo cjelovit PDF knjige: