Faculty Member

Bosanski jezik

Islam u Evropi

Jack Goody

Početkom 2017. godine, u izdanju Centra za napredne studije i El-Kalema, iz štampe je izašla publikacija Islam u Evropi autora Jacka Goodija. Ona predstavlja bosanski prijevod djela Islam in Europe koji je pripremila Azra Mulović.

Pisac knjige je renomirani kembridžski profesor, autor velikog broja knjiga, iz antropologije kao svoje bazne struke, i iz drugih područja znanosti. Knjiga Islam u Evropi je jedno od njegovih posljednjih djela, možda čak i posljednje.

U četiri poglavlja, naslovljena sa: Susreti u prošlosti; Gorke ikone i etničko čišćenje; Islam i terorizam; Talibani, Bamiyan i mi – islamsko drugo, Goody na jedan pregledan i zanimljiv način iznosi kratku povijest islama i Evrope, njihove kulturno-civilizacijske odnose i sučeljavanja, te vojne, političke i geopolotičke dodire i sudare. „Pa ipak“, reći će pisac Pogovora Enes Karić, „na islam i Evropu kembridžski antropolog Jack Goody ne gleda kao na izolirane svjetove. Od prve do posljednje stranice on iznosi argumente da islam i Evropa (odnosno Zapad) imaju jednu specifičnu, rekli bismo zajedničku povijest.“  „Muslimani su veoma značajan dio Evrope“, riječi su autora ove knjige, koji tu svoju tvrdnju podupire podastiranjem velikog broja nespornih historijskih činjenica. O ovoj temi pisali su mnogi, mogli bismo kazati i da je ona svojevrsni trend današnjih autora, no knjiga Islam u Evropi u tome mnoštvu ima naročit sjaj i  zauzima visoko mjesto.