Održana radionica "Navigating Postnormal Balkans"

27 Mart 2017
Komentari 0
27 Marta 2017, Komentari 0
U organizaciji Međunarodnog instituta za islamsku misao (IIIT), Centra za postnormalnu politiku i studije budućnosti (CPPFS) i Centra za napredne studije (CNS) u Sarajevu je od 17. do 19. marta 2017. godine održana radionica pod nazivom Navigating Postnormal Balkans: A Hands On Futures Workshop and Polylogue.

Radionica je okupila osamnaest istraživača, članova akademske zajednice, aktivista, osoba različitih profila školovanih u oblasti društvenih, humanističkih i prirodnih nauka iz Bugarske, Rumunije, Srbije, Crne Gore, Mađarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Prvog dana radionice polaznici su imali priliku upoznati se sa ključnim konceptima postnormalnog doba povezujući lokalne i regionalne događaje sa onim na globalnom nivou.

Drugoga dana, polaznici su nastojali mapirati potencijalne probleme s kojima bi se stanovnici Balkana mogli suočiti u skorijoj i daljoj budućnosti. Tom prilikom u fokusu su bile migracije, promjene unutar EU, regionalna ekonomska dinamika, demografske promjene, geopolitičke prijetnje i nacionalizam.

Trećeg dana polaznici su imali zadatak da kroz interakciju proizvedu sliku željene budućnosti regiona kroz narednih 20 godina. Kao rezultat ovog zadatka mogla bi se navesti sljedeća zajednička izjava:

U 2037. godini, Balkan je prosperitetan region koji počiva na slobodi, miru i pravednosti. Društva na Balkanu njeguju pluralizam, znanje i holističko blagostanje.

Također, polaznici su diskutovali o narednim koracima u okviru studija budućnosti za područje Balkana. Kao prvi zadatak koji stoji pred grupom jeste proširenje i detaljnije elaboriranje navedene izjave, što bi predstavljalo prvi korak ka ostvarenju formirane vizije.


Predavači/treneri su bili:

 IMG_3669Ziauddin Sardar (1951) osebujan je muslimanski britanski pisac i intelektualac pakistanskih korijena čije polje interesovanja uključuje muslimansko mišljenje, studije budućnosti, filozofiju znanja i nauke i kulturološke studije u najširem smislu. Autor je brojnih knjiga, naučnih radova, eseja, kritičkih članaka i rasprava, kao i novinskih kolumni i televizijskih emisija. Sardarova bibliografija impresivna je u pravom smislu riječi. Dosada je objavio ili priredio, sam ili u koautorstvu, preko 35 veoma zapaženih knjiga, među kojima se izdvajaju: The Future of Muslim Civilisation (1979), Islamic Futures: The Shape of Ideas to Come (1985), Postmodernism and the Other (1998), Orientalism (1999), Why Do People Hate America? (2002). Tu su i izbori njegovih tekstova: Islam, Postmodernism and Other Futures: A Ziauddin Sardar Reader (2003) i How Do You Know? Reading Ziauddin Sardar on Islam, Science and Cultural Relations (2006). Neke su ranije prevedene na južnoslavenske jezike. Britanski časopis Prospect svrstao ga je u 100 najvažnijih javnih intelektualaca Velike Britanije.

IMG_3665John A. Sweeney je nagrađivani autor i futurolog. Osmislio je i realizirao niz edukativnih radionica, seminara i istraživačkih projekata u Belgiji, Francuskoj, Islandu, Indoneziji, Japanu, Makedoniji, Crnoj Gori, Mianmaru, Tajvanu, Tajlandu, Turskoj, Singapuru, i Velikoj Britaniji. Sweeney je također angažovan kao istraživač pri Centru za istraživanje budućnosti na Havajima. Sweeney je koautor publikacije Mutative Media: Communication Technologies and Power Relations in the Past, Present and Futures koja je nedavno nagrađena od strane Udruženja profesionalnih futurologa nagradom „Najznačajniji rad iz oblasti studija budućnosti“.

IMG_3762Jordi Serra je svjetski poznati futurolog sa 30-godišnjim iskustvom. Saradnik je pri Svhetskoj federaciji futurologa. Serra pruža konsultantske usluge u oblasti studija budućnosti, te je radio sa brojnim kompanijama, međunardonim organizacijama na katalonskom, španskom i engleskom jeziku. Autor je nekoliko publikacija na španskom jeziku u području studija budućnosti.

Upisivanje komentara onemogućeno.