Muslimanski doprinos svjetskoj civilizaciji

Opis izdanja

Autor
 El-Kalem i Centar za napredne studije
Godina izdanja
 2010.
Kategorija
Izdanja BOS

Osnovni cilj ovog djela jeste da čitaocima pruži kratak uvid u intelektualnu historiju muslimana i njihov doprinos civilizaciji. Sama civilizacija se razvila mnogo prije devetnaestog stoljeća, a mnogi narodi, još od pamtivijeka, svaki na sebi svojstven način, doprinose njenom razvoju. Ova knjiga ističe doprinos koji su muslimanski učenjaci dali različitim poljima ljudskog djelovanja, uključujući nauku, tehnologiju, filozofiju i političke i društvene nauke od 700. do 1500. godine nove ere.

Ova dostignuća su dovela do uspostavljanja čvrstih temelja napretku na Bliskom istoku, Sjevernoj Africi i Španiji, u konačnici dovodeći do evropske renesanse sredinom drugog milenija i kasnije. Bolje razumijevanje, dijeljenje i priznanje našeg zajedničkog ljudskog naslijeđa jeste neophodno da bi se civilizacija održala.

S obzirom na danas široko rasprostranjene negativne stereotipe i medijima izazvano nerazumijevanje islama i muslimana, objavljivanje djela na temu Doprinos muslimana svjetskoj civilizaciji je od vitalnog značaja za ispravljanje učinjene nepravde i vraćanja iskrivljene historijske istine.

Knjigu u cjelosti možete preuzeti ovdje:

PREUZMITE DOKUMENT (format: PDF, veličina: 2.95MB)